Hozzávalók
A tésztához
- 200 g hideg vaj
- 120 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 300 g liszt
Az étcsokis áfonyás réteghez
- 250 g áfonya
- 40 g cukor
- ½ db citrom leve
- 50 g étcsokoládé
A túrós réteghez
- 500 g ricotta
- 100 g cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 db narancs héja
- 1 mk fahéj
Áfonyás-csokis ricotta pite
Hozzávalók
A tésztához
- 200 g hideg vaj
- 120 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 300 g liszt
Az étcsokis áfonyás réteghez
- 250 g áfonya
- 40 g cukor
- ½ db citrom leve
- 50 g étcsokoládé
A túrós réteghez
- 500 g ricotta
- 100 g cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 db narancs héja
- 1 mk fahéj
A tésztához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, eldolgozzuk, belereszeljük a citrom héját, beleszitáljuk a lisztet és egyneművé gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tészta ¾-ét és beleegyengetjük a piteformába. Kibéleljük a tésztát alufóliával és nehezéket teszünk rá (bab, lencse, stb.), 180 fokos légkeveréses sütőben “vakon” sütjük 10 percig, majd az alufólia és nehezék nélkül további 8 percig.
Az áfonyát a cukorral és a citrom levével összefőzzük és a kisült pitetésztába öntjük, megszórjuk durvára vágott étcsokoládéval. A túrós krémhez a ricottát összekeverjük a cukorral, tojássárgájával, belereszeljük a narancs héját, fahéjjal ízesítjük és rásimítjuk az áfonyás-csokis rétegre. A maradék tésztából vékony csíkokat vágunk és berácsozzuk a pite tetejét. 180 fokos légkeveréses sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a ricottás töltelék kissé megszilárdul. A kihűlt pite tetejét meghintjük porcukorral.