Hozzávalók
A palacsintához
- 300 g liszt
- 30 g barna cukor
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 500 ml tej
- 3 g szárított élesztő
- 1 db nagy alma
- 20 g olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
A töltelékhez
- 5 ek barna cukor
- 4 tk fahéj
- 5 db nagy alma
- 2 ek méz
- 200 ml víz
A sodóhoz
- 1 db vaniliarúd
- 1 púpozott ek keményítő
- 8 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 600 ml tej
- 200 ml tejszín
Almás palacsinta házi vaníliapudinggal
Hozzávalók
A palacsintához
- 300 g liszt
- 30 g barna cukor
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 500 ml tej
- 3 g szárított élesztő
- 1 db nagy alma
- 20 g olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
A töltelékhez
- 5 ek barna cukor
- 4 tk fahéj
- 5 db nagy alma
- 2 ek méz
- 200 ml víz
A sodóhoz
- 1 db vaniliarúd
- 1 púpozott ek keményítő
- 8 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 600 ml tej
- 200 ml tejszín
Az almás palacsinta tésztájához a cukrot, sót, élesztőt, lisztet alaposan elkeverjük és fokozatosan hozzáadjuk a tejet, hogy csomómentes tésztát kapjuk, majd belereszeljük nagylyukú reszelőn a megtisztított almát. Lefedjük és 30-40 percig hagyjuk picit kelni. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk és lereszeljük, és a cukorral, fahéjjal és mézzel együtt elkezdjük párolni. Ha picit elfőtte a levét, felöntjük a vízzel és kb. 5-6 percig főzzük. A sodóhoz a száraz hozzávalókat és a tojássárgáját egy nagy lábasban csomómentesre keverjük, a vaníliarúd magjait kikaparjuk és a héját is beletesszük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet és tejszínt majd lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle.
Ha picit megkelt a palacsinta, hagyományos módon kisütjük: egy teflon serpenyőt kicsit kiolajozunk és merőkanalanként palacsintát sütünk belőle. Ezekbe töltjük az almás ragut, leöntjük a sodóval és kész is a tökéletes almás palacsinta.