Hozzávalók
A tésztához
- 150 g aszalt szilva
- 360 g kenyérliszt
- 2 ek cukor
- ½ db citrom reszelt héja
- 100 ml meleg tej
- 2 tk szárított élesztő
- 2 db tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 125 g puha vaj
A forma kikenéséhez
- kevés vaj
A díszítéshez
- kb. 2 ek szeletelt mandula
- 2 ek porcukor
- 1 ek méz
- 1 ek citromlé
Hozzávalók
A tésztához
- 150 g aszalt szilva
- 360 g kenyérliszt
- 2 ek cukor
- ½ db citrom reszelt héja
- 100 ml meleg tej
- 2 tk szárított élesztő
- 2 db tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 125 g puha vaj
A forma kikenéséhez
- kevés vaj
A díszítéshez
- kb. 2 ek szeletelt mandula
- 2 ek porcukor
- 1 ek méz
- 1 ek citromlé
A francia kalács elkészítéséhez az aszalt szilvát kis kockákra vágjuk, egy nyeles lábasba rakjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd egyből leszűrjük és leitatjuk egy papírtörlővel. Ezt azért kell megcsinálni, hogy a szilva majd ne vonja el a nedvességet a tésztából.
Egy dagasztótálba rakjuk a lisztet, a cukrot, a citromhéjat és a szilvát. A meleg tejben elkeverjük az élesztőt, a tojást pedig felverjük, és hozzáadjuk a vaníliát. A lisztes keverékbe öntjük az élesztős tejet és a tojást, majd elkezdjük összedolgozni. Amikor nagyjából elkeveredett, mehet bele a só és a puha vaj. 5-6 perc alatt kidagasztjuk a tésztát, majd lefedjük, és 1 órát kelni hagyjuk.
Ha megkelt, deszkára borítjuk, 2 gombócot formázunk belőle, majd kb. 50 cm hosszú rudakat sodrunk, amiket összetekerünk. Enyhén kivajazzuk a formát, belerakjuk a tésztát, a végeit összenyomjuk, és lefedve további 30 percig kelesztjük. Megszórjuk a szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Pár percig hagyjuk hűlni.
Közben kikeverjük a porcukrot, a mézet és a citromlevet. Meglocsoljuk vele a tésztát, majd 10-15 perc múlva már felszeletelve tálalhatjuk.
- Előkészítési idő: 30 perc
- Kelesztés: 90 perc
- Elkészítési idő: 25 perc
- Összesen: 145 perc
Ha tetszett az aszalt szilvás francia kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!