Hozzávalók
A tésztához:
- 260 g liszt
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 csipet só
- 90 g holland kakaópor
- 180 g vaj
- 230 g cukor
- 2 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 60 g tejföl
- 170 ml tej
- 2 tk instant kávé (elhagyható)
A krémhez:
- 200 ml tejszín
- 200 g étcsokoládé
- 1 csipet vaníliaőrlemény vagy fél rúd vanília
A “töltelékhez”:
- 200 ml tejszín
- 200 g étcsoki
- 150 g vaníliás keksz
- 100 g fehér pillecukor
- 2 marék pirított dió
A díszítéshez:
- 100 g olvasztott csoki
- pár csepp olaj
- keksz és pillecukor
Atomdurva csokitorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 260 g liszt
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 csipet só
- 90 g holland kakaópor
- 180 g vaj
- 230 g cukor
- 2 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 60 g tejföl
- 170 ml tej
- 2 tk instant kávé (elhagyható)
A krémhez:
- 200 ml tejszín
- 200 g étcsokoládé
- 1 csipet vaníliaőrlemény vagy fél rúd vanília
A “töltelékhez”:
- 200 ml tejszín
- 200 g étcsoki
- 150 g vaníliás keksz
- 100 g fehér pillecukor
- 2 marék pirított dió
A díszítéshez:
- 100 g olvasztott csoki
- pár csepp olaj
- keksz és pillecukor
A tésztához a lisztet, sütőport, kakaóport, sót egy tálba szitáljuk. A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd mehetnek hozzá az egész tojások és a tojássárgáják, a tejföl, legvégül a tej és az instant kávé. A lisztes részt összekeverjük a tojásossal, majd 3 db 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába osztjuk a masszát, és 180 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 40 perc) sütjük (ha nincs 3 formánk, egy nagyobb 24 cm-esben is megsüthetjük, ekkor tovább kell sütni, majd mikor kihűlt 2 vagy 3 felé vágni).
A krémhez a tejszínt jól felmelegítjük, leöntjük vele a kockákra tört étcsokit, megvárjuk amíg felolvad, átkeverjük és jól lehűtjük (hűtőben). A pillecukrot ollóval kisebb darabokra vágjuk, közben megszórjuk porcukorral, hogy ne tapadjanak össze. A “töltelékhez” való tejszínnel és csokival ugyanúgy járunk el mint a krém esetében, a különbség annyi, hogy amikor már langyosra hűlt a keverék, beleforgatjuk az apróra vágott pirított diót, apróra tört kekszet és a pillecukrot (egy keveset hagyhatunk mindegyikből díszítésnek). A kihűlt krémalapot robotgéppel kihabosítjuk (amikor már szép krémes, leállítjuk a habverőt, mert kicsapódhat a hab).
A piskótalapok közepére halmozunk 1-1 nagy evőkanál pillecukros tölteléket, köré kenünk a széléig a krémből és egymásra rétegezzük a lapokat. A maradék krémmel körbekenjük a torta szélét és a tetejét, végül egy nagy adag pillecukros tölteléket pakolunk a torta tetejére is. A díszítéshez az olvasztott csokiba keverünk pár csepp olajat, majd egy habzsákba töltjük, kivágjuk a végét és lecsurgatjuk a torta szélén.