Hirdetés

Az ellenálhatatlan somlói galuska

Hirdetés

Az ellenálhatatlan somlói galuska

Hirdetés

Hozzávalók (4 személyre)

A vaníliás piskótalaphoz:

  • 4 tojás
  • 120 g liszt
  • 120 g cukor
  • 20 g vaj
  • 1 vaníliarúd
  • 1 csipet só
  • 1 ek víz

A kakaós piskótalaphoz:

  • 4 tojás
  • 40 g liszt
  • 120 g cukor
  • 20 g vaj
  • 80 g kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 ek víz

A diós piskótalaphoz:

  • 4 tojás
  • 40 g liszt
  • 120 g cukor
  • 20 g vaj
  • 80 g darált dió
  • 1 csipet só
  • 1 ek víz

A sziruphoz:

  • 500 ml víz
  • 200 g kristálycukor
  • 100 g mazsola
  • 100 ml barna rum

A csokoládéöntethez:

  • 100 g kakaópor
  • 25 g vaj
  • 100 g cukor
  • 400 ml víz
  • 50 ml barna rum

A vaníliakrémhez:

  • 2 liter tej
  • 15 tojás
  • 200 g cukor
  • 2 vaníliarúd
  • 180 g liszt
  • 1 csipet só

Az összeállításhoz:

  • 200 g mazsola
  • 150 g durvára vágott és száraz serpenyőben lepirított dióbél kakaópor

Először is nekilátunk a piskóták megsütéséhez: a vaníliás piskótához szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájához hozzáadjuk a vaníliát, a cukor kétharmadát és a puha vajat. Fehéredésig keverjük habverővel, majd hozzáadjuk a vizet, és azzal is elkeverjük. Félretesszük, és egy csipet sóval és a maradék cukorral közepesen kemény habot verünk a fehérjéből . A tojássárgájás masszához két részletben óvatosan hozzákeverjük a fehérjét, majd több részletben rászitáljuk a lisztet és összeforgatjuk. A diós és a kakaós piskótánál hasonlóképpen járunk el, de a liszt beleszitálása mellett a darált diót/kakaóport is hozzáadjuk a masszához. Mindhárom piskótát külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk 2 cm vastagon, és 200 fokra előmelegített sütőben 11 perc alatt világosra sütjük.

Fotó: Puskás Nóri

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd lehúzzuk róluk a sütőpapírt. A sziruphoz egy kisebb lábosba tesszük a vizet és a cukrot. Kb. 10 percig forraljuk, amíg a cukor teljesen felolvad, és egy kicsit besűrűsödik, ekkor levesszük a tűzről, beleszórjuk a mazsolát, majd hagyjuk kihűlni, végül belekeverjük a rumot is. A vaníliás krémhez a tejet 50-60 fokosra melegítjük, a tojássárgákat pedig kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliarudak kikapart magját, majd egészen habosra keverjük egy üstben. Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejet, több részletben hozzászitáljuk a lisztet, és habverővel folyton kevergetjük, míg besűrűsödik (kb. 15 perc). A tojásfehérjét közben kemény habbá verjük, és befejezésül a gőzről levett forró krémhez keverjük. A csokoládéöntethez egy edényben összekeverjük a kakaóport a vajjal és a cukorral, hozzáadjuk a vizet, és amikor alacsony hőmérsékleten melegítve, folyamatos kevergetés mellett fényes mártást kapunk, hozzáadjuk a rumot is. A diót durvára vágjuk, és száraz serpenyőben lepirítjuk.

Fotó: Puskás Nóri

Huhh, a nehezén túl vagyunk, jöhet a somlói összeállítása: egy tepsire tesszük a diós lapot, meglocsoljuk cukorsziruppal. Megkenjük a vaníliás krém egyharmadával, megszórjuk mazsolával, és rátesszük a kakaós lapot. Ezt is meglocsoljuk sziruppal, pakolunk rá vaníliás krémet, majd megszórjuk pirított dióval. Végül jöhet a vaníliás piskóta, amit szintén meglocsolunk sziruppal, rákenjük a maradék krémet, és a tetejét jóóóó vastagon megszórjuk kakaóval. Éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap tálaláskor fánkszaggatóval vagy kanállal galuskákat szaggatunk belőle, és frissen felvert tejszínhabbal, na meg persze a rumos csokoládéöntettel nyakon öntve kínáljuk. Úristen, van ennél jobb cucc?

Fotó: Puskás Nóri

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások