Hirdetés

Az ellenállhatatlan somlói galuska

Hozzávalók

12 - 14
főre
+

A vaníliás piskótalaphoz

4 db tojás
120 g liszt
120 g cukor
20 g vaj
1 vaníliarúd
1 csipet só
1 ek víz

A kakaós piskótalaphoz

4 db tojás
40 g liszt
120 g cukor
20 g vaj
80 g kakaópor
1 csipet só
1 ek víz

A diós piskótalaphoz

4 db tojás
40 g liszt
120 g cukor
20 g vaj
80 g darált dió
1 csipet só
1 ek víz

A sziruphoz

500 ml víz
200 g kristálycukor
100 g mazsola
100 ml barna rum

A csokoládéöntethez

100 g kakaópor
25 g vaj
100 g cukor
400 ml víz
50 ml barna rum

A vaníliakrémhez

2 l tej
15 db tojás
200 g cukor
2 db vaníliarúd
180 g liszt
1 csipet só

Az összeállításhoz

200 g mazsola
150 g durvára vágott és száraz serpenyőben lepirított dióbél
kakaópor (ízlés szerint)
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Az ellenállhatatlan somlói galuska

Az ötvenes éveknek és a Gundel étteremnek köszönhetjük, hogy létrejött ez a finomság, amit bátran nevezhetünk a magyarok egyik kedvenc süteményének. Annyira jó, hogy még közepes színvonalon elkészítve is tud örömet szerezni. Hát még, amikor olyan profik készítik el, mint ti!
Kipróbáltam, jóóó lett!
33
Hirdetés

Hozzávalók

12 - 14
főre
+

A vaníliás piskótalaphoz

4 db tojás
120 g liszt
120 g cukor
20 g vaj
1 vaníliarúd
1 csipet só
1 ek víz

A kakaós piskótalaphoz

4 db tojás
40 g liszt
120 g cukor
20 g vaj
80 g kakaópor
1 csipet só
1 ek víz

A diós piskótalaphoz

4 db tojás
40 g liszt
120 g cukor
20 g vaj
80 g darált dió
1 csipet só
1 ek víz

A sziruphoz

500 ml víz
200 g kristálycukor
100 g mazsola
100 ml barna rum

A csokoládéöntethez

100 g kakaópor
25 g vaj
100 g cukor
400 ml víz
50 ml barna rum

A vaníliakrémhez

2 l tej
15 db tojás
200 g cukor
2 db vaníliarúd
180 g liszt
1 csipet só

Az összeállításhoz

200 g mazsola
150 g durvára vágott és száraz serpenyőben lepirított dióbél
kakaópor (ízlés szerint)
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A piskótákhoz:

Először is nekilátunk a piskóták megsütéséhez: a vaníliás piskótához szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájához hozzáadjuk a vaníliát, a cukor kétharmadát és a puha vajat. Fehéredésig keverjük habverővel, majd hozzáadjuk a vizet, és azzal is elkeverjük. Félretesszük, és egy csipet sóval és a maradék cukorral közepesen kemény habot verünk a fehérjéből. A tojássárgájás masszához két részletben óvatosan hozzákeverjük a fehérjét, majd több részletben rászitáljuk a lisztet és összeforgatjuk. A diós és a kakaós piskótánál hasonlóképpen járunk el, de a liszt beleszitálása mellett a darált diót/kakaóport is hozzáadjuk a masszához. Mindhárom piskótát külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk 2 cm vastagon, és 200 fokra előmelegített sütőben 11 perc alatt világosra sütjük.

Fotó: Puskás Nóri

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd lehúzzuk róluk a sütőpapírt. A sziruphoz egy kisebb lábasba tesszük a vizet és a cukrot. Kb. 10 percig forraljuk, amíg a cukor teljesen felolvad, és egy kicsit besűrűsödik, ekkor levesszük a tűzről, beleszórjuk a mazsolát, majd hagyjuk kihűlni, végül belekeverjük a rumot is. 

A vaníliás krémhez:

A vaníliás krémhez a tejet 50-60 fokosra melegítjük, a tojássárgákat pedig kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliarudak kikapart magját, majd egészen habosra keverjük egy üstben. Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejet, több részletben hozzászitáljuk a lisztet, és habverővel folyton kevergetjük, míg besűrűsödik (kb. 15 perc). A tojásfehérjét közben kemény habbá verjük, és befejezésül a gőzről levett forró krémhez keverjük. A csokoládéöntethez egy edényben összekeverjük a kakaóport a vajjal és a cukorral, hozzáadjuk a vizet, és amikor alacsony hőmérsékleten melegítve, folyamatos kevergetés mellett fényes mártást kapunk, hozzáadjuk a rumot is. A diót durvára vágjuk, és száraz serpenyőben lepirítjuk.

Fotó: Puskás Nóri

Összeállítás:

Huhh, a nehezén túl vagyunk, jöhet a somlói összeállítása: egy tepsire tesszük a diós lapot, meglocsoljuk cukorsziruppal. Megkenjük a vaníliás krém egyharmadával, megszórjuk mazsolával, és rátesszük a kakaós lapot. Ezt is meglocsoljuk sziruppal, pakolunk rá vaníliás krémet, majd megszórjuk pirított dióval. Végül jöhet a vaníliás piskóta, amit szintén meglocsolunk sziruppal, rákenjük a maradék krémet, és a tetejét jóóóó vastagon megszórjuk kakaóval. Éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap tálaláskor fánkszaggatóval vagy kanállal galuskákat szaggatunk belőle, és frissen felvert tejszínhabbal, na meg persze a rumos csokoládéöntettel nyakon öntve kínáljuk. Úristen, van ennél jobb cucc?

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?