Hozzávalók
A palacsintatésztához
- 300 g liszt
- 25 g friss élesztő (vagy 7 g por)
- 2 ek cukor
- 1 csipet só
- 500 ml tej
- 250 ml habtejszín
- 4 db tojás + 2 db tojásfehérje (ami a túrós töltelékből kimaradt)
- olaj a sütéshez
A mártáshoz
- 50 g vaj
- 500 ml habtejszín
- 50 g liszt
- 1 csomag vaníliás cukor (10 g / csomag)
- 2 ek cukor
- 4 db tojás
- 1 ek tejföl
A fűszeres almás töltelékhez
- 1 db narancs leve
- 1 db citrom leve
- 600 g tisztított alma
- 30 g cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
- 0.25 tk őrölt szegfűszeg
A túrós töltelékhez
- 500 g túró
- 2 db tojássárgája
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
- 200 g tejföl
- 2 ek búzadara
A tepsi kikenéséhez
- vaj
- zsemlemorzsa
Hozzávalók
A palacsintatésztához
- 300 g liszt
- 25 g friss élesztő (vagy 7 g por)
- 2 ek cukor
- 1 csipet só
- 500 ml tej
- 250 ml habtejszín
- 4 db tojás + 2 db tojásfehérje (ami a túrós töltelékből kimaradt)
- olaj a sütéshez
A mártáshoz
- 50 g vaj
- 500 ml habtejszín
- 50 g liszt
- 1 csomag vaníliás cukor (10 g / csomag)
- 2 ek cukor
- 4 db tojás
- 1 ek tejföl
A fűszeres almás töltelékhez
- 1 db narancs leve
- 1 db citrom leve
- 600 g tisztított alma
- 30 g cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
- 0.25 tk őrölt szegfűszeg
A túrós töltelékhez
- 500 g túró
- 2 db tojássárgája
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
- 200 g tejföl
- 2 ek búzadara
A tepsi kikenéséhez
- vaj
- zsemlemorzsa
A bécsi palacsinta elkészítését a palacsintatészta bekeverésével kezdjük. Ehhez a lisztbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 ek cukrot, majd a sót, a tejet és a habtejszínt, alaposan összedolgozzuk, lefedjük, majd félretesszük, hogy kicsit megkeljen.
Mártás
Amíg pihen, elkészítjük az édes, tejszínes mártást, amiben majd meg fogjuk sütni a palacsintákat. Ehhez a vajat felolvasztjuk, közben feltesszük melegedni a tejszínt. A felolvadt vajhoz hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd mehet hozzá a vaníliás cukor és 1 ek cukor, felöntjük a felforralt tejszínnel, habverővel csomómentesre keverjük, összeforraljuk, majd félretesszük kihűlni.
Almás töltelék
Az almás töltelékhez először lereszeljük a narancs és a citrom héját egy tálba (ezt majd a túrós töltelékhez fogjuk használni), majd egy külön tálba kifacsarjuk a levüket. A tisztított almákat megforgatjuk a citrusok levében, majd elnyolcadoljuk, így könnyen kivágjuk a magházát, és további szeletelés előtt ismét megforgatjuk a gyümölcslében, majd kb. fél cm-es kockákra vágjuk, és beleszórjuk a citrusok kifacsart levébe. Hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd addig pároljuk, hogy ne maradjon leveses.
Túró
A túrót burgonyanyomón áttörjük, így krémes, könnyen kenhető lesz majd a töltelék. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom és a narancs korábban lereszelt héját, a tejfölt és a búzadarát, majd alaposan összedolgozzuk.
Palacsinták
Közben a megkelt palacsintatésztához hozzáadjuk a 4 db tojássárgáját. A fehérjékhez adjuk a túrós tölteléknél félretett 2 db fehérjét, és 1 ek cukorral kemény habbá verjük, majd lágyan összeforgatjuk az alaptésztával, és süthetjük is a palacsintákat. A kiadagoláshoz lehetőleg 150-180 ml-es merőkanalat használunk, így kb. 12 db palacsintát kapunk. A tésztát erős lángon hevített, olajjal kikent serpenyőben, oldalanként 1-2 perc alatt készre sütjük, majd félretesszük.
A tejszínes mártás befejezéséhez a kihűlt alaphoz adjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és az 1 ek cukorral habosra vert fehérjét. A kisütött palacsintákhoz elosztjuk a kétféle tölteléket, előbb a túrósból, aztán az almásból kanalazunk rájuk kb. 1 evőkanálnyit, egyenletesen elkenjük rajtuk, és szorosan feltekerjük.
Sütés
A tepsit kivajazzuk, és beborítjuk a morzsával, majd elsimítjuk benne a habos mártásunkat. A palacsintákat háromba vágjuk, majd állítva, szorosan egymás mellé sorakoztatjuk őket a tepsibe úgy, hogy a mártásból is “elétolunk” egy kicsit, így a palacsinták között is krémes mártás lesz. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt készre sütjük. A bécsi palacsintát szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni, majd tálaláskor ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.
- Előkészítési idő: 45 perc
- Elkészítési idő: 45 perc
- Összesen: 90 perc
Ha tetszett a bécsi palacsinta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!