Hirdetés

Hozzávalók

8
főre
+

A palacsintatésztához

300 g liszt
25 g friss élesztő (vagy 7 g por)
2 ek cukor
1 csipet só
500 ml tej
250 ml habtejszín
4 db tojás + 2 db tojásfehérje (ami a túrós töltelékből kimaradt)
olaj a sütéshez

A mártáshoz

50 g vaj
500 ml habtejszín
50 g liszt
1 csomag vaníliás cukor (10 g / csomag)
2 ek cukor
4 db tojás
1 ek tejföl

A fűszeres almás töltelékhez

1 db narancs leve
1 db citrom leve
600 g tisztított alma
30 g cukor
1 tk őrölt fahéj
0.25 tk őrölt szerecsendió
0.25 tk őrölt szegfűszeg

A túrós töltelékhez

500 g túró
2 db tojássárgája
2 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor (10 g)
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
200 g tejföl
2 ek búzadara

A tepsi kikenéséhez

vaj
zsemlemorzsa
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Bécsi palacsinta

A méltán híres topfenpalatschinken almával turbózott, Lajos-féle változatát mutatjuk most meg nektek. Ebéd előtt ne nézzétek meg, mert instant nyálcsorgást okoz!
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

8
főre
+

A palacsintatésztához

300 g liszt
25 g friss élesztő (vagy 7 g por)
2 ek cukor
1 csipet só
500 ml tej
250 ml habtejszín
4 db tojás + 2 db tojásfehérje (ami a túrós töltelékből kimaradt)
olaj a sütéshez

A mártáshoz

50 g vaj
500 ml habtejszín
50 g liszt
1 csomag vaníliás cukor (10 g / csomag)
2 ek cukor
4 db tojás
1 ek tejföl

A fűszeres almás töltelékhez

1 db narancs leve
1 db citrom leve
600 g tisztított alma
30 g cukor
1 tk őrölt fahéj
0.25 tk őrölt szerecsendió
0.25 tk őrölt szegfűszeg

A túrós töltelékhez

500 g túró
2 db tojássárgája
2 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor (10 g)
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
200 g tejföl
2 ek búzadara

A tepsi kikenéséhez

vaj
zsemlemorzsa
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A bécsi palacsinta elkészítését a palacsintatészta bekeverésével kezdjük. Ehhez a lisztbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 ek cukrot, majd a sót, a tejet és a habtejszínt, alaposan összedolgozzuk, lefedjük, majd félretesszük, hogy kicsit megkeljen.

Mártás

Amíg pihen, elkészítjük az édes, tejszínes mártást, amiben majd meg fogjuk sütni a palacsintákat. Ehhez a vajat felolvasztjuk, közben feltesszük melegedni a tejszínt. A felolvadt vajhoz hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd mehet hozzá a vaníliás cukor és 1 ek cukor, felöntjük a felforralt tejszínnel, habverővel csomómentesre keverjük, összeforraljuk, majd félretesszük kihűlni.

Almás töltelék

Az almás töltelékhez először lereszeljük a narancs és a citrom héját egy tálba (ezt majd a túrós töltelékhez fogjuk használni), majd egy külön tálba kifacsarjuk a levüket. A tisztított almákat megforgatjuk a citrusok levében, majd elnyolcadoljuk, így könnyen kivágjuk a magházát, és további szeletelés előtt ismét megforgatjuk a gyümölcslében, majd kb. fél cm-es kockákra vágjuk, és beleszórjuk a citrusok kifacsart levébe. Hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd addig pároljuk, hogy ne maradjon leveses.

Túró

A túrót burgonyanyomón áttörjük, így krémes, könnyen kenhető lesz majd a töltelék. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom és a narancs korábban lereszelt héját, a tejfölt és a búzadarát, majd alaposan összedolgozzuk.

Palacsinták

Közben a megkelt palacsintatésztához hozzáadjuk a 4 db tojássárgáját. A fehérjékhez adjuk a túrós tölteléknél félretett 2 db fehérjét, és 1 ek cukorral kemény habbá verjük, majd lágyan összeforgatjuk az alaptésztával, és süthetjük is a palacsintákat. A kiadagoláshoz lehetőleg 150-180 ml-es merőkanalat használunk, így kb. 12 db palacsintát kapunk. A tésztát erős lángon hevített, olajjal kikent serpenyőben, oldalanként 1-2 perc alatt készre sütjük, majd félretesszük.

A tejszínes mártás befejezéséhez a kihűlt alaphoz adjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és az 1 ek cukorral habosra vert fehérjét. A kisütött palacsintákhoz elosztjuk a kétféle tölteléket, előbb a túrósból, aztán az almásból kanalazunk rájuk kb. 1 evőkanálnyit, egyenletesen elkenjük rajtuk, és szorosan feltekerjük.

Sütés

A tepsit kivajazzuk, és beborítjuk a morzsával, majd elsimítjuk benne a habos mártásunkat. A palacsintákat háromba vágjuk, majd állítva, szorosan egymás mellé sorakoztatjuk őket a tepsibe úgy, hogy a mártásból is “elétolunk” egy kicsit, így a palacsinták között is krémes mártás lesz. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt készre sütjük. A bécsi palacsintát szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni, majd tálaláskor ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

Bécsi palacsinta
Bécsi palacsinta
  • Előkészítési idő: 45 perc
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Összesen: 90 perc

Ha tetszett a bécsi palacsinta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?