Hozzávalók
- 15 g élesztő
- 300 ml tej
- 2 csapott ek cukor
- 50 g vaj
- 500 g liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 20 g vaníliás cukor
- 150 g darált mák
- 100 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók
- 15 g élesztő
- 300 ml tej
- 2 csapott ek cukor
- 50 g vaj
- 500 g liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 20 g vaníliás cukor
- 150 g darált mák
- 100 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
Rengeteg zseniális mákos cuccot adtunk már a világnak, ebből valószínűleg a bobajka az egyik legjobb. Ha még nem ismertétek, gyorsan pótoljátok ezt a hiányosságot, mert ha egyszer megcsináljátok, onnantól tutira visszatérő vendég lesz!
A bobajka elkészítéséhez 1 deci langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és hagyjuk, hogy felfusson. A maradék tejet egy kis lábosban összemelegítjük a vajjal. Közben a liszthez adjuk a tojást, a sót, a vaníliás cukrot, majd a felfutott élesztőt és a vajas tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd nedves konyharuhával letakarva 1 órán át kelni hagyjuk.
Ha szépen megkelt, egy lisztezett deszkán finoman kinyújtjuk nagyjából 2 centi vastagra és négy csíkot vágunk belőle. A csíkokat hengerré formázzuk és éles késsel kb. 3 centi széles darabokra vágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt szép sárgára sütjük.
Kivesszük a sütőből és megvárjuk, amíg kihűlnek, majd gyöngyöző vízbe dobjuk őket és rövid ideig, kb. fél percig, hagyjuk állni a vízben, majd egy szűrőkanállal kiszedjük, és rögtön mehetnek a cukros-mákos-reszelt citromhéjas keverékbe. Alaposan összeforgatjuk őket és már ehetjük is.
Ha tetszett a bobajka receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!