Hozzávalók
A citromkrémhez (lemon curd)
- 110 g cukor
- 2 db citrom kifacsart leve (kb. 70 ml)
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 30 g vaj
- 4 g zselatin
A tésztához
- 130 g vaj
- 350 g cukor
- 3 db tojás
- 250 ml tej
- 100 g darált mák
- 260 g liszt
- 1 csipet só
- 2 tk sütőpor
A krémhez
- 350 ml hideg tejszín
- 6 g zselatin
- 1 db citrom
- 4 - 5 ek porcukor
A díszítéshez
- reszelt citromhéj
- egész mák
- pisztácia
Citromos máktorta lemon curddel
Hozzávalók
A citromkrémhez (lemon curd)
- 110 g cukor
- 2 db citrom kifacsart leve (kb. 70 ml)
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 30 g vaj
- 4 g zselatin
A tésztához
- 130 g vaj
- 350 g cukor
- 3 db tojás
- 250 ml tej
- 100 g darált mák
- 260 g liszt
- 1 csipet só
- 2 tk sütőpor
A krémhez
- 350 ml hideg tejszín
- 6 g zselatin
- 1 db citrom
- 4 - 5 ek porcukor
A díszítéshez
- reszelt citromhéj
- egész mák
- pisztácia
A citromkrémhez vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett, a zselatin kivételével az összes alapanyagot besűrítjük. Mikor besűrűsödött, csomómentesre keverjük benne a zselatint, és hűtőhidegre hűtjük. A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd a tejet. A mákot, sót, lisztet sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük. A lisztes keveréket és a fehérjehabot 2-3 lépésben a vajas-tojásos masszához keverjük, az így kapott tésztát pedig sütőpapírral bélelt, kapcsos, tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük.
A krémhez a tejszínből 3-4 evőkanállal kiveszünk, ebbe belekeverjük a zselatint, a többi tejszínt pedig kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, a citrom kifacsart levét és a lereszrlt héját is. A zselatinos tejszínt megmelegítjük (nem forraljuk), csak annyira, hogy a zselatinszemcsék feloldódjanak. Vékony sugárban a tejszínhez csurgatjuk, majd átkeverjük a mousse-t. A kihűlt tészta tetejét egyenesre vágjuk (erre nem lesz szükség), majd kettévágjuk.
Az alsó lapot visszarakjuk a tortaforma aljára. A citromkrémet és a citromos mousse-t is 1-1 habzsákba töltjük, kivágjuk a végeit. A citromkrémből az alsó tortalapra 2-3 karikát nyomunk, a köztes részeket pedig vastagon a mousse krémmel töltjük ki. Erre ráhelyezzük a másik tésztalapot, majd ugyanúgy csíkokban kinyomjuk a citromkrémet és a mousse krémet. A tetejét megszórhatjuk reszelt citromhéjjal, pisztáciával és egész mákszemekkel.