Hirdetés
Instant

Csodás csokis-mentás kalács

Hozzávalók

1
darab kalácshoz
+

A kalácshoz

150 ml tej
100 ml tej a kovászhoz
3 púpozott ek cukor (ebből 1 tk a kovászhoz)
500 g BL55 liszt ( ebből 2 púpos ek. a kovászhoz)
20 g élesztő
2 db tojás (az egyik a lekenéshez)
1 dkg tojássárgája
1 csipet só
50 ml tejszín
50 g vaj

A csokoládékrémhez

150 g étcsokoládé
10 g vaj
50 ml tejszín
1 csokor menta
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Csodás csokis-mentás kalács

Húsvét nem telhet el anélkül, hogy ne pakolnánk a reggelizőasztalra kalácsot. Mi most a klasszikus fonott kalács édes, csokis, mentás verzióját hoztuk el nektek, amellyel garantált sikeretek lesz a vendégek körében!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hibát találtam
Hirdetés

Hozzávalók

1
darab kalácshoz
+

A kalácshoz

150 ml tej
100 ml tej a kovászhoz
3 púpozott ek cukor (ebből 1 tk a kovászhoz)
500 g BL55 liszt ( ebből 2 púpos ek. a kovászhoz)
20 g élesztő
2 db tojás (az egyik a lekenéshez)
1 dkg tojássárgája
1 csipet só
50 ml tejszín
50 g vaj

A csokoládékrémhez

150 g étcsokoládé
10 g vaj
50 ml tejszín
1 csokor menta
Bevásárlólistához adom

Elkészítjük a “kovászt”: 100 ml tejbe belekeverünk 1 teáskanál cukrot és 2 púpos evőkanál lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, félrerakjuk 1-1.5 órára, amíg kb a duplájára habosodik. A maradék lisztet, 1 egész tojást, 1 tojássárgáját és a maradék cukrot egy kelesztőtálba rakjuk. Adunk hozzá egy csipet sót a maradék tejet, tejszínt, az előzőleg elkészített kovászt és lassú fordulaton összedolgozzuk. A vajat megolvasztjuk, (de ne melegítsük túl!) a masszához adjuk és kb. 20 perc alatt jól kidolgozzuk a tésztát. Kerek alakúra formázzuk és egy lisztezett gyúródeszkán letakarva fél órát kelesztjük. Vízgőz fölött, egy tálban megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a meleg tejszínt és a vajat.

A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, téglalap alakúra, közben ha ragadna a tészta kicsit alálisztezünk. Hosszában kettévágjuk a tésztát és elosztjuk rajta kis halmokban az elkészült csokoládékrémet, mindegyik kis halom közepére egy-egy mentalevelet rakunk úgy, hogy szabadon maradjon a szélektől kb 2 cm. Az egész tojást kissé felverjük és körbekenjük a kalács széleit, majd felhajtjuk kb. a tészta közepéig az egyik szélét, erre pedig ráhajtjuk a másik felét, lenyomkodjuk, hogy befedjük teljesen a csokis részt. Így járunk el a tészta másik részével is. Összecsípjük a végeket, nehogy véletlenül kifolyjon a csokoládé sülés közben, majd a két tésztatekercset egymás mellé rakjuk és megcsavarjuk, hogy kb 40 cm-es fonatot kapjunk, végül körben megtekerjük a tésztát. A maradék felvert tojással megkenjük a kalácsot, egy nagy tállal lefedjük és kb egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát újra átkenjük a tojással és 170 C-ra előmelegített sütőben, szilikonos sütőpapíron kb. 30 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások