A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
A kalácshoz
- 150 ml tej
- 100 ml tej a kovászhoz
- 3 púpozott ek cukor (ebből 1 tk a kovászhoz)
- 500 g BL55 liszt ( ebből 2 púpos ek. a kovászhoz)
- 20 g élesztő
- 2 db tojás (az egyik a lekenéshez)
- 1 dkg tojássárgája
- 1 csipet só
- 50 ml tejszín
- 50 g vaj
A csokoládékrémhez
- 150 g étcsokoládé
- 10 g vaj
- 50 ml tejszín
- 1 csokor menta
Csodás csokis-mentás kalács
A húsvéti receptek támogatója a
A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
A kalácshoz
- 150 ml tej
- 100 ml tej a kovászhoz
- 3 púpozott ek cukor (ebből 1 tk a kovászhoz)
- 500 g BL55 liszt ( ebből 2 púpos ek. a kovászhoz)
- 20 g élesztő
- 2 db tojás (az egyik a lekenéshez)
- 1 dkg tojássárgája
- 1 csipet só
- 50 ml tejszín
- 50 g vaj
A csokoládékrémhez
- 150 g étcsokoládé
- 10 g vaj
- 50 ml tejszín
- 1 csokor menta
Elkészítjük a “kovászt”: 100 ml tejbe belekeverünk 1 teáskanál cukrot és 2 púpos evőkanál lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, félrerakjuk 1-1.5 órára, amíg kb a duplájára habosodik. A maradék lisztet, 1 egész tojást, 1 tojássárgáját és a maradék cukrot egy kelesztőtálba rakjuk. Adunk hozzá egy csipet sót a maradék tejet, tejszínt, az előzőleg elkészített kovászt és lassú fordulaton összedolgozzuk. A vajat megolvasztjuk, (de ne melegítsük túl!) a masszához adjuk és kb. 20 perc alatt jól kidolgozzuk a tésztát. Kerek alakúra formázzuk és egy lisztezett gyúródeszkán letakarva fél órát kelesztjük. Vízgőz fölött, egy tálban megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a meleg tejszínt és a vajat.
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, téglalap alakúra, közben ha ragadna a tészta kicsit alálisztezünk. Hosszában kettévágjuk a tésztát és elosztjuk rajta kis halmokban az elkészült csokoládékrémet, mindegyik kis halom közepére egy-egy mentalevelet rakunk úgy, hogy szabadon maradjon a szélektől kb 2 cm. Az egész tojást kissé felverjük és körbekenjük a kalács széleit, majd felhajtjuk kb. a tészta közepéig az egyik szélét, erre pedig ráhajtjuk a másik felét, lenyomkodjuk, hogy befedjük teljesen a csokis részt. Így járunk el a tészta másik részével is. Összecsípjük a végeket, nehogy véletlenül kifolyjon a csokoládé sülés közben, majd a két tésztatekercset egymás mellé rakjuk és megcsavarjuk, hogy kb 40 cm-es fonatot kapjunk, végül körben megtekerjük a tésztát. A maradék felvert tojással megkenjük a kalácsot, egy nagy tállal lefedjük és kb egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát újra átkenjük a tojással és 170 C-ra előmelegített sütőben, szilikonos sütőpapíron kb. 30 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.