Hozzávalók
A meringue-hez (a pavlova alapja)
- 6 db tojásfehérje
- 300 g cukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek keményítő
- 1 tk vörösborecet
A krémhez
- 500 g mascarpone
- 150 ml habtejszín
- 3 ek cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 3 - 4 ek whiskey
- 2 púpozott ek darabos mogyoróvaj
A csokiszószhoz
- 150 ml habtejszín
- 100 g 85%-os étcsokoládé
- 50 g vaj
A díszítéshez
- 2 ek pirított sós földimogyoró
Csokis pavlova whiskey-s mogyoróvajas krémmel
Hozzávalók
A meringue-hez (a pavlova alapja)
- 6 db tojásfehérje
- 300 g cukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek keményítő
- 1 tk vörösborecet
A krémhez
- 500 g mascarpone
- 150 ml habtejszín
- 3 ek cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 3 - 4 ek whiskey
- 2 púpozott ek darabos mogyoróvaj
A csokiszószhoz
- 150 ml habtejszín
- 100 g 85%-os étcsokoládé
- 50 g vaj
A díszítéshez
- 2 ek pirított sós földimogyoró
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Az alaphoz a tojásfehérjét elkezdjük felverni. Amikor még nem tökéletesen kemény, evőkanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd teljesen kemény habot verünk belőle. Ezután rakjuk bele a keményítővel elkevert kakaóport és az ecetet. További 2-3 percig habosítjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk úgy, hogy 3-4 részletben szépen egymásra pakoljuk a habot, hogy jó magas legyen és egy spatulával kb. 30 cm széles kör formára egyengetjük el. Ha szeretnénk, egy kis peremet is formázhatunk neki, hogy jobban megtartsa majd a krémet. Berakjuk a sütőbe, egyből levesszük 150 fokra a hőfokát, és 75 percig sütjük. Ha letelt az idő, a sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk és a sütőben hagyjuk kihűlni a pavlovát.
Amíg sül, elkészítjük a krémet: egy keverőtálban a mascarponét a cukrokkal kb. 4-5 perc alatt robotgéppel kihabosítjuk. Ezután beleöntjük a tejszínt. További 3 percig habosítjuk, majd jöhet a whiskey és a mogyoróvaj. 2-3 perc alatt ezzel is alaposan elkeverjük. A csokiszószhoz alacsony láng fölött felmelegítjük a tejszínt, lehúzzuk a tűzről, beletördeljük a csokit és egy spatulával elkeverjük. Ha teljesen felolvadt, visszarakjuk a tűzre és belerakjuk a vajat is. Addig keverjük amíg a vaj felolvad, ettől lesz szép fényes a csokiszósz. Elzárjuk a lángot és kihűtjük. A szintén kihűlt pavlova alapját megkenjük a mascarponés krémmel, meglocsoljuk a csokiszósszal és megszórjuk a durvára tört pirított mogyoróval.