Hozzávalók
A tésztához
- 180 ml tej
- 7 g szárított élesztő
- 80 g cukor
- 1 csipet só
- 380 g liszt
- 2 db tojássárgája
- 90 g puha vaj
A grillázsos krémhez
- 100 g dió
- 200 g cukor
- 40 g vaj
Diós grillázsos párna
Hozzávalók
A tésztához
- 180 ml tej
- 7 g szárított élesztő
- 80 g cukor
- 1 csipet só
- 380 g liszt
- 2 db tojássárgája
- 90 g puha vaj
A grillázsos krémhez
- 100 g dió
- 200 g cukor
- 40 g vaj
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk az élesztőt és egy kanál cukrot, elkeverjük, és hagyjuk pár percet pihenni. A maradék cukrot összekeverjük a sóval, a liszttel és a tojássárgákkal, majd mehet bele a felfuttatott élesztős tej. Elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd hozzáadjuk a puha vajat, és jól bedagasztjuk. Letakarva 40-50 percig kelesztjük.
Közben a grillázshoz apróra vágjuk a diót, a cukrot pedig megkaramellizáljuk egy serpenyőben. Mikor szép aranyszínű a karamellünk, beleszórjuk a diót, elkeverjük, egy sütőpapíros deszkára simítjuk, és ha kihűlt, kisebb darabokra törjük. A grillázsdarabokat aprítóba rakjuk, és lezúzzuk.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastag téglalap alakúra. Megkenjük a 40 g vajjal, megszórjuk a grillázsmorzsával, és feltekerjük, mintha kakaós csigát készítenénk. A tekercset egyik végét átlósan levágjuk, majd 1,5-2 cm re a vágástól, ellentétes irányban is átvágjuk átlósan. Így vagdossuk fel az egész tekercset, majd mindegyik kis párnácska közepére erősen odanyomunk egy fakanálnyelet, hogy érintkezzen a két felük, és így alakítjuk ki a képen látható formákat. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, 20 percet kelesztjük, lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a diós grillázsos párna receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!