Hozzávalók
A tésztához
- 85 g hideg vaj
- 1 db tojássárgája
- 125 g liszt
- 1 csipet só
- 1 ek hideg víz
- 1 ek porcukor
A krémhez
- 500 g sütőtök (megpucolva)
- 1 mk gyömbérpor
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt kardamom
- 2 mk őrölt fahéj
- 2 db tojás
- 2 ek keményítő
- 20 g puha vaj
- 3 ek porcukor
- 50 g dió
A tetejére
- 2 db tojásfehérje
- 110 g cukor
Diós-sütőtökös pite
Hozzávalók
A tésztához
- 85 g hideg vaj
- 1 db tojássárgája
- 125 g liszt
- 1 csipet só
- 1 ek hideg víz
- 1 ek porcukor
A krémhez
- 500 g sütőtök (megpucolva)
- 1 mk gyömbérpor
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt kardamom
- 2 mk őrölt fahéj
- 2 db tojás
- 2 ek keményítő
- 20 g puha vaj
- 3 ek porcukor
- 50 g dió
A tetejére
- 2 db tojásfehérje
- 110 g cukor
A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, fóliába csomagoljuk a tésztát, és 30 percre hűtőbe dobjuk. A sütőtököt megpucoljuk, kiszedjük a magjait, angyobb darabokra vágjuk és 190 fokos kb. 40 perc alatt puhára sütjük. A sütőtököt turmixgépben lepürésítjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót, a durvára vágott dióval együtt. A tésztából kinyújtunk egy akkora korongot, mint a forma alja, és ezt bele is rakjuk a formába. A többi tésztából kb. 3,5 cm széles sávot vágunk, amit a forma oldalához illesztünk úgy, hogy érintkezzen a tészta aljával. Ujjal kicsit összenyomkodjuk a széleket, majd 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt elősütjük a tésztát. Ezután mehet bele a töltelék, és visszatoljuk a 180 fokos sütőbe kb. 30 percre, hogy megsüljön a töltelék. Mikor kész, kivesszük a sütőből és hűtőhidegre hűtjük. A habhoz a tojásokat habcsók állagú, stabil habbá verjük a cukorral, majd habzsákba téve kidíszítjük vele a torta tetejét. Ha szeretnénk, szakácsfáklyával karamellizáljuk a habcsókokat.
Ha tetszett a diós-sütőtökös pite receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!