Hozzávalók
A habcsókcsontokhoz
- 200 g cukor
- 100 g tojásfehérje
A tésztához
- 230 g cukor
- 230 g vaj
- 4 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 ek tej
- 220 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez
- 500 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
A torta közepére
- 4 - 5 ek erdeigyümölcs-lekvár
A csokicsorgatáshoz
- 80 ml tejszín
- 80 g étcsoki
A díszítéshez
- habcsókcsontok
- erdeigyümölcs-lekvár
Erdeigyümölcs-lekváros-vaníliás torta habcsókcsontokkal
Hozzávalók
A habcsókcsontokhoz
- 200 g cukor
- 100 g tojásfehérje
A tésztához
- 230 g cukor
- 230 g vaj
- 4 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 ek tej
- 220 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez
- 500 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
A torta közepére
- 4 - 5 ek erdeigyümölcs-lekvár
A csokicsorgatáshoz
- 80 ml tejszín
- 80 g étcsoki
A díszítéshez
- habcsókcsontok
- erdeigyümölcs-lekvár
A habcsókokhoz a cukrot és a tojásfehérjét egy tálba rakjuk, és vízgőz fölött jól összemelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen el megfőni a tojás. Ezután robotgéppel, magas fokozaton addig habosítjuk, amíg szép sima, hófehér habcsókalapot kapunk, eddigre nagyjából ki is fog hűlni az alap. Simacsöves nyomózsákba rakjuk, és csont alakokat nyomunk belőle sütőpapíros tepsire, amit 80 fokra előmelegített sütőbe tolunk kb. 1 órára, majd kikapcsoljuk a sütőt, kitámasztjuk egy fakanállal, és hagyjuk kiszáradni a habcsókokat.
A torta tésztájához a cukrot kihabosítjuk a vajjal, majd mehetnek bele a tojások, a vaníliás cukor és a tej is. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd a tojásos masszához keverjük, és 3 db, 18 cm átmérőjű formában elosztva a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, megsültek-e, majd hagyjuk kihűlni a formákban.
A krémhez a mascarponét, a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait habosra keverjük egy robotgéppel, annyira, hogy szép, stabil krémet kapjunk. A piskótákat kivesszük a tortaformából. Egy lapot lerakunk egy tálra, majd a szélétől befelé haladva 3-4 cm vastagságban körbekenjük egy adag krémmel, a közepén kialakult kis mélyedésbe pedig rakunk 1-2 evőkanál lekvárt, amit kevés krémmel befedünk, így elrejtve. Erre jön a második piskóta, újabb krém-lekvár kombó, majd a harmadik piskótalap. A maradék krémmel körbekenjük a torta szélét és tetejét, majd 2-3 órára hűtőbe rakjuk.
Mikor megdermedt a torta szélén is a krém, felmelegítjük a csorgatáshoz való tejszínt, ráöntjük az összetördelt csokira, simára keverjük, és egy nyomózsákból rácsorgatjuk a torta szélére és tetejére. Körberakjuk habcsókcsontokkal a torta tetejét, párat teszünk a szélére is, és 1-2 evőkanálnyi lekvárt csorgatunk rusztikusan a „csontokra”.
Ha tetszett az erdeigyümölcs-lekváros-vaníliás torta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!