Hozzávalók
A tortalapokhoz
- 10 db tojásfehérje
- 300 g cukor
- 300 g darált dió
- 20 g rétesliszt
A krémhez
- 6 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 80 g dió
- 200 ml tej
- 1 csapott ek étkezési keményítő
- 250 g szobahőmérsékletű vaj
A tetejére
- 200 g fehércsoki
- 100 g étcsoki
Eszterházy-torta
Hozzávalók
A tortalapokhoz
- 10 db tojásfehérje
- 300 g cukor
- 300 g darált dió
- 20 g rétesliszt
A krémhez
- 6 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 80 g dió
- 200 ml tej
- 1 csapott ek étkezési keményítő
- 250 g szobahőmérsékletű vaj
A tetejére
- 200 g fehércsoki
- 100 g étcsoki
A tésztához először előveszünk 3 db sütőpapírt (mindenképp a szilikonos változat használata javasolt), és mindegyikre rajzolunk 2-2, kb. 19-20 cm átmérőjű kört. Megfordítjuk a sütőpapírokat (hogy ne a ceruzás oldalára kenjük a tésztát). A tojásfehérjékből kemény habot verünk, félúton belekeverjük a cukrot is. A darált diót összekeverjük a rétesliszttel, majd beleforgatjuk a fehérjehabba. A masszát egyenletesen elkenjük a sütőpapírokon, ügyelve arra hogy a rajzolt kör pereméig kikenjük a tésztát és egyenletesen elsimítsuk). 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kettesével a lapokat (kb. 15 perc), majd hagyjuk kihűlni őket.
A krémhez a vaj kivételével a hozzávalókat csomómentesre keverjük egy lábasban, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve, puding sűrűségűre sűrítjük. Mikor langyosra hűlt az alap, robotgéppel belekeverjük a vajat, majd hűtőbe rakjuk a krémet és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy 18 cm-es tálat, vagy tortaformát/tortakarikát előveszünk, a tortalapokról lehúzzuk a sütőpapírt, és mindegyik lapot szépen körbevágjuk a forma mentén, hogy ugyanolyan méretű lapokat kapjunk (hacsak nem sikerült teljesen szabályosra kenni az összes lapot :D).
A krémmel rétegezzük a tortalapokat, körbekenjük vékonyan a szélét és a tetejét is a tortának és hűtőbe rakjuk kb. 1 órára. A fehércsokit és étcsokit külön-külön megolvasztjuk. A fehércsokit a torta tetejére csurgatjuk, elkenjük, az étcsokit nyomózsákba töltjük és pici lyukat vágunk a végén. Az étcsokit sűrűbb sávokban a fehércsokira csurgatjuk, majd egy fogpiszkálóval kb. 1 centinként az előző sávokra átlósan vonalakat húzogatunk, majd visszafelé is az 1 cm-es sávok között. Hűtőbe rakjuk, majd tálalásnál forró vízbe mártott késsel szeleteljük.