Hozzávalók
A tésztához:
- 350 ml tej
- 50 g cukor
- 7 g szárított élesztő
- 650 g liszt
- 1 csipet só
- 60 g olvasztott vaj
A fahéjas bevonathoz:
- 120 g olvasztott vaj
- 40 g barnacukor
- 2-3 ek porcukor
- 55 g őrölt fahéj
Az öntethez:
- 100 g porcukor
- 4-5 ek tej
Fahéjas majomkenyér kuglóf
Hozzávalók
A tésztához:
- 350 ml tej
- 50 g cukor
- 7 g szárított élesztő
- 650 g liszt
- 1 csipet só
- 60 g olvasztott vaj
A fahéjas bevonathoz:
- 120 g olvasztott vaj
- 40 g barnacukor
- 2-3 ek porcukor
- 55 g őrölt fahéj
Az öntethez:
- 100 g porcukor
- 4-5 ek tej
Olyan isteni lett ez a fahéjas változat, hogy rögtön mindenki rávetette magát és kevesebb mint fél óra alatt eltűnt az egész. Pedig ahogy látjátok, nem egy apró sütiről van szó.
Mi is az a majomkenyér?
Ha azt mondjuk majomkenyér, akkor – ahogy eleinte mi sem- sokan nem tudják, hogy miről van szó. Először is szögezzük le: semmi köze sincs a majomkenyérfához, amiről egyébként a nevét kaphatta.
Ha az ember ismeri a majomkenyeret, mint süteményt, akkor sem egyértelmű, hogy melyikre gondol. Vannak, akik ezzel a névvel a mi csokis szeletünkre első ránézésre nagyon hasonlító keksztekercsre vagy mésnéven csokiszalámira gondolnak.
A Nóri és most már általunk is ismert majomkenyeret azonban a legtöbben egy isteni retró fahéjas kuglóffal azonosítják. Lássuk, hogyan is készül ez a sütemény!
Hogyan készül a majomkenyér kuglóf?
A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk pihenni 10 percig. A lisztet elkeverjük a sóval, egy dagasztótálba szórjuk, hozzáöntjük az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. Amikor már összeállt, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. A fahéjas bevonathoz összekeverjük a hozzávalókat egy tálban. A tésztából kisebb diónyi gombócokat formázunk, megforgatjuk őket a fahéjas-cukros vajban és egyenletesen elosztva beledobáljuk a gombócokat a formába. 175 fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 40 perc alatt.
Megvárjuk amíg langyosra hűl és kiborítjuk a formából. Összekeverjük a porcukrot annyi tejjel amennyitől kicsit sűrűbb öntetet kapunk és egy kanállal rusztikusan lelocsoljuk a kuglófot.
Praktikus tanácsok
- Amikor az élesztő “felfutott” a tejben, akkor azt látjuk, hogy szép, egyenletes, habos réteg keletkezik a tej tetején, ekkor használhatjuk már, ez körülbelül 4 percet igényel, langyos tejben elkevert élesztő esetén.
- A dagasztás során, minél több levegőt kell beledolgozni a tésztába, így alakulnak ki a sikérszálak, melyek a kelt tészta tartását adják. Ilyenkor körülbelül 8-10 percig kézzel vagy géppel kell kidolgozni a tésztát, ököllel vagy az ujjaink segítségével a tészta alá nyúlni, kicsit felhúzni, majd aláhajtani, hogy levegő kerüljön a tésztába.
- Szobahőmérséklet is elég általában az élesztős tésztáknak, de ha lehet akkor naposabb helyre rakjuk, letakarva, huzatmentes helyre.
- Ha az időt és a sütési hőfokot betartjuk, szinte minden esetben tökéletesen megkel majd a tésztánk. Szépen megnő a formában, aranybarna színt kap a teteje, jó lesz a tartása.