Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta (270 g/csomag)
A krémhez
- 5 db tojás
- 600 ml tej
- 24 g vaníliás cukor
- 50 g liszt
- 50 g keményítő
- 12 g expressz zselatin
- 160 g cukor
A karamellmázhoz
- 3 ek cukor
- 2 ek víz
- 1 ek kakaópor
- 30 g vaj
A tejszínes réteghez
- 200 ml habtejszín
- 50 g porcukor
- 8 g expressz zselatin
Franciakrémes
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta (270 g/csomag)
A krémhez
- 5 db tojás
- 600 ml tej
- 24 g vaníliás cukor
- 50 g liszt
- 50 g keményítő
- 12 g expressz zselatin
- 160 g cukor
A karamellmázhoz
- 3 ek cukor
- 2 ek víz
- 1 ek kakaópor
- 30 g vaj
A tejszínes réteghez
- 200 ml habtejszín
- 50 g porcukor
- 8 g expressz zselatin
A franciakrémes elkészítéséhez a leveles tésztát előveszük a hűtőből, és hagyjuk negyed órát akklimatizálódni, mielőtt használnánk, hogy ne repedezzen. Kicsit kinyújtjuk, és két akkora darabot vágunk belőle, amekkora a használni kívánt tepsi alja, majd egy kicsit újra kinyújtjuk, ugyanis hajlamos sülés közben kicsit összeugrani. Villával sűrűn megszurkáljuk, hogy ne emelkedjen meg túlságosan, majd 175 fokos sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
Ezalatt a krémhez a tojásokat kettéválasztjuk, és a tejből 500 ml-t a vaníliás cukorral felforralunk. A tojások sárgáját, a lisztet és a keményítőt kikeverjük a maradék tejjel, és a felforrt tejhez adjuk hőkiegyenlítéssel, majd addig kevergetjük közepes lángon, amíg besűrűsödik. Ehhez a sűrű krémhez keverjük az expressz zselatint, és hagyjuk langyosra hűlni.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és a langyos krémet összeforgatjuk a tojáshabbal. Az alsó tésztaréteget egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és rásimítjuk a krémet, majd hűtőbe tesszük 2-3 órára, és hagyjuk kidermedni.
A karamellmázhoz a cukrot a vízzel felforraljuk, és megkaramellizáljuk, beleforraljuk a kakaóport, és a vajjal összekeverjük a végén. A meleg karamellt a másik tésztarétegre kenjük, és betesszük a hűtőbe dermedni. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, és belekeverjük az expressz zselatint, majd rásimítjuk a kidermedt krémréteg tetejére.
A karamellel megkent réteget felkockázzuk, és úgy tesszük a krémes tetejére, hogy könnyű legyen elvágni a szeleteket. Az így összeállított sütit betesszük a hűtőbe, és lehetőleg másnap reggelig hagyjuk megdermedni.
Tálalás
A kész sütit a kilógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából, a felső lapok mentén felszeleteljük, és édes nosztalgiával falatozzuk.
- Előkészítési idő: 10 perc
- Sütési idő: 20 perc
- Főzési idő: 10 perc
- Hűtés, dermesztés: 3-4 óra
Ha tetszett a franciakrémes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!