Hozzávalók
Császármorzsa (kaiserschmarren) 4 személyre
- 5 dl tej
- 25 dkg liszt
- 8 db tojás szétválasztva
- 50 g porcukor
- 3 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 1 dl rum
Az almaszószhoz
- 5 db nagyobb alma
- 3 ek cukor
- 1 késhegynyi őröölt fahéj
- 1 csipet só
- ½ db citrom leve
Gőzgombóc (9-10 gombóchoz)
- 50 dkg liszt
- 2 db tojássárgája
- 3 ½ dl langyos tej
- 60 g cukor
- 1 mk só
- 30 g élesztő
- 25 dkg szilvalekvár
- olvasztott vaj a kenéshez
- olvasztott vaj vagy vaníliasodó
- cukrozott, darált mák
Gőzgombóc és császármorzsa, azaz hütte édességek
Hozzávalók
Császármorzsa (kaiserschmarren) 4 személyre
- 5 dl tej
- 25 dkg liszt
- 8 db tojás szétválasztva
- 50 g porcukor
- 3 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 1 dl rum
Az almaszószhoz
- 5 db nagyobb alma
- 3 ek cukor
- 1 késhegynyi őröölt fahéj
- 1 csipet só
- ½ db citrom leve
Gőzgombóc (9-10 gombóchoz)
- 50 dkg liszt
- 2 db tojássárgája
- 3 ½ dl langyos tej
- 60 g cukor
- 1 mk só
- 30 g élesztő
- 25 dkg szilvalekvár
- olvasztott vaj a kenéshez
- olvasztott vaj vagy vaníliasodó
- cukrozott, darált mák
Császármorzsa (kaiserschmarren)
A mazsolát beáztatjuk a rumba.
A lisztet egy tálba tesszük a tejjel és a tojások sárgájával. Adunk hozzá egy kevés sót és sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük és összeforgatjuk a kikevert palacsintatésztával.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ráöntjük a smarnitésztát és az alját aranybarnára sütjük, közben megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával. Amikor megsült, óvatosan megfordítjuk, lepirítjuk és falatnyi darabokra vagdaljuk. Azonnal tálaljuk, porcukorral megszórava. Almapürét kiínálunk mellé.
Ehhez az almákat meghámozzuk, csoméjukat, magházukat kivágjuk, kidobjuk. Kevés vízzel az almát, sóval, cukorral, őrölt fahéjjal és citromlével puhára pároljuk és botmixerrel pürésítjük.
Gőzgombóc
A lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót a robotgép keverőtáljába tesszük. Belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a lanygos tejet. Dagasztólapáttal ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Huzatmentes, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, kb. 1 óra alatt.
Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 9 részre osztjuk a tésztát. A gombócokat megformázzuk, sodrófával egy kicsit kinyújtjuk és megtöltjük szilvalekvárral. A gombócok végét összecsippentjük, hogy a lekvár ne folyjon ki és 15-30 percig pihentetjük, amíg egy nagy lábasban vizet forralunk.
A megkelt gombócokat ezután megkenjük olvasztott vajjal.
A gyöngyöző víz fölé lapos szitát vagy bambuszpárolót teszünk és kettesével 15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.
Tálaláskor leöntjük olvasztott vajjal vagy vaníliasodóval és megszórjuk cukrozott, darált mákkal.
Ha szeretnétek még egy kis hütte hangulatot csempészni a vasárnapi asztalra, akkor próbáljátok ki ezt a májgombóc-levest, aminek a receptjét itt találjátok.