Hozzávalók
A tésztához
- 1 db sütőtök (sütés után 400 g-ot használunk fel)
- 250 g liszt
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- ½ mk őrölt gyömbér
- ½ mk őrölt szerecsendió
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás (L-es)
- 100 g barna cukor
- 100 g cukor
- 120 ml olaj
A krémhez
- 500 g mascarpone
- 2 ek porcukor
- 180 g fehér csoki
A csorgatáshoz
- 80 ml tejszín
- 190 g fehér csoki
Gyertyatorta
Hozzávalók
A tésztához
- 1 db sütőtök (sütés után 400 g-ot használunk fel)
- 250 g liszt
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- ½ mk őrölt gyömbér
- ½ mk őrölt szerecsendió
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás (L-es)
- 100 g barna cukor
- 100 g cukor
- 120 ml olaj
A krémhez
- 500 g mascarpone
- 2 ek porcukor
- 180 g fehér csoki
A csorgatáshoz
- 80 ml tejszín
- 190 g fehér csoki
A sütőtököt félbevágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-60 perc alatt puhára sütjük. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és a sütőporral. A sütőtökből kiveszünk 400 g puha, pürés részt. Hozzáadjuk a tojásokat és a kétféle cukrot, és elkezdjük keverni, miközben fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat. Belekeverjük a lisztes keveréket is, és eloszlatjuk egy sütőpapíros, kb. 30 x 30 cm-es tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Mikor kihűlt, tetszőleges, egyforma méretű korongokat vágunk belőle.
A krémhez a mascarponét stabil krém állagúra habosítjuk a porcukorral, majd hozzácsorgatjuk a közben vízgőz felett felolvasztott fehér csokit, és átkeverjük. Megtöltjük vele a korongokat, 4-5 réteget egymásra pakolva úgy, hogy maradjon a „gyertyák” tetejéhez és az oldaluk körbekenéséhez is, majd ha ezzel megvagyunk, hűtőbe dobjuk őket legalább 2 órára, hogy szépen megdermedjen.
A csorgatáshoz a tejszínt jól felmelegítjük, és leöntjük vele az összetördelt fehér csokit. Amikor felolvadt, nyomózsákba rakjuk, és az egyharmadával körbecsorgatjuk a tortákat, majd hűtőbe dobjuk. Amikor megdermedt az első réteg, jöhet még két rétegben a csorgatás, mintha viasz lenne a gyertyák szélein. Az utolsó réteg után 1-1 kis szülinapi gyertyát körbecsomagolunk frissentartó fóliával és a közepükbe nyomjuk és visszarakjuk őket a hűtőbe.
Ha tetszett a gyertyatorta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!