Hozzávalók
A tésztához
- 250 g méz
- 300 g vaj
- 1 db narancs reszelt héja
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 1 kg liszt
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 300 g világosbarna cukor
- 3 db tojás
A krémhez
- 100 g puha vaj
- 110 g porcukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 2 mk őrölt gyömbér
- 500 g mascarpone
Gyömbéres mézeskalács torta
Hozzávalók
A tésztához
- 250 g méz
- 300 g vaj
- 1 db narancs reszelt héja
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 1 kg liszt
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 300 g világosbarna cukor
- 3 db tojás
A krémhez
- 100 g puha vaj
- 110 g porcukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 2 mk őrölt gyömbér
- 500 g mascarpone
Egy kis lábosban kevergetve összeolvasztjuk a vajat, a mézet, a fűszereket és a narancshéjat. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sóval. A cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. A tésztát fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 2-3 részre osztjuk, és lisztezett deszkán 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk.
18 cm-es átmérőjű tálat vagy tortaforma alját a tésztára rakunk és éles késsel körbevágjuk őket. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk annyira, hogy végül legyen 9-10 db korongunk. A végső, megmaradt részekből kis fenyőket vagy más alakzatokat szúrunk ki. A tojást a vízzel kissé felverjük és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben a kicsi díszeket 8 percig sütjük, a nagyobb lapokat kb. 15 percig éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!).
A krémhez a puha vajat habosra keverjük a fűszerekkel és a porcukorral, majd belekeverjük a mascarponét is. Megkenjük a lapokat a krémmel, egymásra rakjuk őket, megkenjük a tetejét és az oldalát a maradék krémmel, rárakosgatjuk a kis, porcukorba mártott, mézeskalácsdíszeket és megszórjuk kevés kókuszreszelékkel vagy porcukorral. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk, hogy kellően összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a lapok.
Ha tetszett a gyömbéres mézeskalács torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!