Hirdetés

Hozzávalók

1
db 20x15 cm-es tepsihez
+
500 ml víz
200 g barna cukor
300 g cukor
500 g szezámmag
60 - 100 ml olaj
1 mk őrölt kardamom
1 mk őrölt fahéj
pár csepp lime-lé
2 - 3 tk rózsavíz
1 marék pisztácia
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Halva

Mi az? Brutális kalóriabomba, de nagyon finom? Hát persze, hogy a halva! Mondanám, hogy eredetileg Törökországból származik, de az indiaiak úgy gondolják, tőlük, más népek pedig úgy, hogy tuti az ő őseik találták ki ezt az édességet. Mindenesetre a fontos az, hogy cirka egy óra alatt elkészül, és isteni édesség!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

1
db 20x15 cm-es tepsihez
+
500 ml víz
200 g barna cukor
300 g cukor
500 g szezámmag
60 - 100 ml olaj
1 mk őrölt kardamom
1 mk őrölt fahéj
pár csepp lime-lé
2 - 3 tk rózsavíz
1 marék pisztácia
Bevásárlólistához adom

A vizet, a barna és a kristálycukrot egy lábasba rakjuk, és közepes lángon kb. 35 perc alatt sűrű, méz állagú sziruppá főzzük. Akkor jó az állaga, ha hideg vízbe csepegtetve, szilárd golyókká áll össze, vagy a két ujjbegyünk között vékony cukorszálat tudunk húzni belőle (ezzel persze óvatosan ügyködjünk, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetünk). 

A szezámmagot egy serpenyőben, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk, majd egy turmixgépbe rakva apróra daráljuk. Hozzácsorgatjuk az olajat, és addig turmixoljuk, amíg sima, homogén krémet kapunk.  

Egy nagy tálba rakjuk a szezámmagpasztát, hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot, a lime-levet és a rózsavizet, majd elkezdjük keverni. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és kb. 10 percig keverjük, hogy szépen összeálljon a halva alapja. Ekkor belekeverjük a pisztáciát is, majd egy kb. 20 x 15 cm-es, sütőpapírral bélelt, magasabb falú sütőtálba simítjuk a masszát, és 2-3 órára a hűtőbe rakjuk. 

Halva

Ha tetszett a halva receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások