Hozzávalók
A süteményhez
- 375 g liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 225 g puha vaj
- 300 g cukor
- 5 db tojás
- 250 ml görög joghurt
- 4 db kezeletlen citrom héja
- 2 db citrom frissen facsart leve
- 25 g kókusz chips
A cukorsziruphoz
- 80 ml víz
- 65 g porcukor
- 2 ek frissen facsart citromlé
A mázhoz
- 100 g porcukor
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 1 ek vaj
Húsvéti citromos koszorú
Hozzávalók
A süteményhez
- 375 g liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 225 g puha vaj
- 300 g cukor
- 5 db tojás
- 250 ml görög joghurt
- 4 db kezeletlen citrom héja
- 2 db citrom frissen facsart leve
- 25 g kókusz chips
A cukorsziruphoz
- 80 ml víz
- 65 g porcukor
- 2 ek frissen facsart citromlé
A mázhoz
- 100 g porcukor
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 1 ek vaj
A vajat robotgéppel kikeverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és addig keverjük, amíg egyenletes, krémes tésztát kapunk. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és a frissen facsart citromlét.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. A lisztes keveréket, a joghurttal felváltva elkezdjük a tésztához adagolni. A tésztát kivajazott, kilisztezett koszorúformába öntjük és elegyengetjük a tetejét. 170 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. A sütőformából kivéve hagyjuk kihűlni.
A cukorsziruphoz a porcukrot a vízzel és a citromlével közepes lángol felforraljuk. A süti tetejét meglocsoljuk a sziruppal. Egy száraz serpenyőben, nagy lángon, gyakori rázogatás mellett aranybarnára pirítjuk a kókusz chipset, majd félretesszük. A mázhoz egy habverővel simára, mézállagúra, keverjük a porcukrot a citromlével és az olvasztott vajjal. Ha elkészült, akkor bevonjuk a mázzal a sütemény tetejét és megszórjuk a pirított kókusz chipsszel.