Hozzávalók
A vajkaramellához
- 20 dkg vaj
- 30 dkg barna nádcukor
- 2 ½ dl zsíros tejszín
- 1 csipet só
- 1 db vaníliarúd
A marcipánhoz
- 20 dkg blansírozott mandula
- 10 dkg porcukor
- 1 - 2 ek hideg víz
- ½ db narancs reszelt héja
A feketeribizlihez
- 15 dkg fagyasztott feketeribizli
- 2 ek cukor
A csokoládébevonathoz
- 20 dkg legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé
Idén csinálj házi szaloncukrot!
Hozzávalók
A vajkaramellához
- 20 dkg vaj
- 30 dkg barna nádcukor
- 2 ½ dl zsíros tejszín
- 1 csipet só
- 1 db vaníliarúd
A marcipánhoz
- 20 dkg blansírozott mandula
- 10 dkg porcukor
- 1 - 2 ek hideg víz
- ½ db narancs reszelt héja
A feketeribizlihez
- 15 dkg fagyasztott feketeribizli
- 2 ek cukor
A csokoládébevonathoz
- 20 dkg legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé
A vajkaramellához:
A vajkaremallához a vaníliarúd magjait kikaparjuk és az összes többi hozzávalóval együtt közepes lábosba tesszük. Mérsékelt láng felett a forrástól számított 40 perc alatt, gyakori kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Egy 10 x 25 cm-es műanyag doboz aljára több réteg alufóliát teszünk (hogy ne húzza össze a forró karamell a doboz alját), ezt leterítjük sütőpapírral és beleöntjük a masszát. Hagyjuk kihűlni, majd éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezután feldaraboljuk és megformázzuk.
A marcipánhoz:
A marcipánhoz a mandulát finomra daráljuk és összekeverjük a porcukorral. Két részre osztjuk. Az egyikhez annyi vizet adunk, hogy formázható marcipánmasszát kapjunk és belereszeljük 1/2 narancs héját. Lehűtjük, majd feldaraboljuk és megformázzuk. A másik feléből lesz a feketeribizlis marcipán.
A feketeribizlishez:
Ehhez a feketeribizlit kis lábosba tesszük és az 2 ek cukorral alacsony lángon egészen sűrűre főzzük. Botmixerrel pürésítjük, hagyjuk kihűlni. A maradék cukros mandulához keverjük. Lehűtjük, majd feldaraboljuk és megformázzuk.
A csokoládébevonathoz:
A csokoládébevonathoz a csokoládé 2/3 részét kis darabokra vágjuk, közepes tálba tesszük és vízgőz felett, közepesen alacsony lángon felolvasztjuk. A maradék csokoládét nagyon finomra vágjuk. Az olvasztott csokoládét levesszük a gőzről és hozzákeverjük a maradék csokoládét, simára, fényesre keverjük és azonnal mártani kezdjük a szaloncukrokat.
Az előre megformázott töltelékeket a csokoládéba mártjuk, lehúzzuk róla a felesleget és a sütőpapírral bélelt tálcára tesszük. Hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen (hűtőbe téve ez a folyamat felgyorsítható). Selyempapírba csomagoljuk és dobozba tesszük őket.