Hozzávalók
A pitetésztához
- 175 g liszt
- 1 tk cukor
- ½ tk só
- 115 g vaj
- 3 - 4 ek hideg víz
A krémhez
- 355 ml kókusztej
- 350 ml habtejszín
- 4 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 150 g cukor
- 1 tk vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 75 g kókuszchips
A díszítéshez
- 25 g kókuszchips
- 250 ml habtejszín
- 50 g cukor
Hozzávalók
A pitetésztához
- 175 g liszt
- 1 tk cukor
- ½ tk só
- 115 g vaj
- 3 - 4 ek hideg víz
A krémhez
- 355 ml kókusztej
- 350 ml habtejszín
- 4 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 150 g cukor
- 1 tk vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 75 g kókuszchips
A díszítéshez
- 25 g kókuszchips
- 250 ml habtejszín
- 50 g cukor
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és amikor lágy, homogén a massza, akkor egy frissentartó fóliába vagy zacskóba tesszük és szorosan lezárva bedobjuk a hűtőbe fél órára vagy, ha sietünk, a fagyasztóba 10 percre.
Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a tojások sárgáját és az egész tojást fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejszínt és a kókusztejet alacsony hőfokon összemelegítjuk, de nem forraljuk fel, majd a meleg tejszínes masszát óvatosan,folyamatos keverés mellett, kis részletekben hozzáadjuk a tojásos keverékhez – ezt hívjuk hőkiegyenlítésnek – majd az egészet összekeverjük és immár gőz fölött – szintén alacsony hőfokon – addig kevergetjük, amíg azt érezzük, hogy a krém „megszületik”, azaz megvastagszik az edényben. ez kb. 12-15 perc lesz. A hőmérséklete nem mehet 82 fok fölé. Levesszük a tűzről a krémet és mehet bele egy csipetnyi só és a kókuszchips. Alaposan összekeverjük és kész.
Ha kellően lehűlt a tészta, akkor vagy lisztezett deszkán, vagy két szilikonos sütőpapír között kinyújtjuk és egy kb. 23 centis piteformába tesszük. Alaposan körbenyomkodjuk a széleit és levágjuk vagy egy nyújtófával lesodorjuk a pereméről a felesleges tésztát. Alufóliát teszünk a tésztára, ezt is alaposan lenyomkodjuk és száraz babot öntünk bele. A 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10-12 percig sütjük, majd eltávolítjuk belőle a babot és a fóliát, majd még így is sütjük 5 percig. Az elősütött pitetésztába öntjük a tölteléket és az egészet visszadugjuk a sütőbe úgy 30-40 percre.
Közben forró, száraz serpenyőben folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk a maradék kókuszchipset és félretesszük a díszítéshez. A tejszínt magas fokozaton felverjük és a végén hozzáadjuk a cukrot is. A megsült pitét rácsra tesszük és megvárjuk, amíg teljesen kihűl, mert csak hidegen tudjuk majd felszelni. A házi tejszínhabbal és a pirított kókuszchips-szel díszítjük tálalás előtt.