Hozzávalók
- 1 csomag réteslap ( 18 lapos )
- 200 g vaj
A sziruphoz
- 280 ml víz
- 250 g cukor
- 1 rúd fahéj
- 100 g méz
- ½ db citrom facsart leve
A töltelékhez
- 100 ml joghurt natúr
- 1 ek méz
- 1 db citrom reszelt héja
- 150 g dió
- 250 g zöld pisztácia
- 120 g cukor
Joghurtos, pisztáciás baklava - a hedonista mennyország!
Hozzávalók
- 1 csomag réteslap ( 18 lapos )
- 200 g vaj
A sziruphoz
- 280 ml víz
- 250 g cukor
- 1 rúd fahéj
- 100 g méz
- ½ db citrom facsart leve
A töltelékhez
- 100 ml joghurt natúr
- 1 ek méz
- 1 db citrom reszelt héja
- 150 g dió
- 250 g zöld pisztácia
- 120 g cukor
A szirup hozzávalóit egy edényben közepes hőfokon kb. 10 perc alatt összefőzzük. A diót és a pisztáciát ledaráljuk és alaposan elkeverjük a cukorral. A joghurtot a mézzel és a citromhéjjal elkeverjük.
A kiválasztott tepsi méretével megegyező méretű lapokat vágunk a réteslapokból. A vajat felolvasztjuk és először kikenjük a tepsit vele. Mehet bele egy réteslap és azt is alaposan megkenjük olvasztott vajjal. Ezt még összesen 8-szor megismételjük, ugyanis a baklava alsó és felső része is 9-9 réteslapból fog összeállni. Ha az alsó 9 lappal megvagyunk, óvatosan megkenjük a joghurtos kencével, majd mehet rá szép egyenletesen a magos keverék.
Ekkor ismét egy réteslappal kezdünk, alaposan megkenjük olvasztott vajjal és ezt még nyolcszor ismételjük meg. Az utolsó réteget is alaposan megkenjük vajjal, majd egy éles késsel a tepsi aljáig bevágjuk a baklavát, előre kialakítva ezzel a helyes kis kockákat. A maradék olvasztott vajjal alaposan meglocsoljuk a tetejét és irány is a 180 fokra előmelegített sütő. 35- 40 perc alatt aranybarnára sül. Kivesszük és azon melegében alaposan megöntözzük a cukorsziruppal.