Hozzávalók
A tésztához
- 370 g liszt
- 1 nagy ek porcukor
- 1 csipet só
- 170 g hideg vaj
- 5 - 6 ek víz
A töltelékhez
- 2 db nagy üveg meggybefőtt (levével együtt)
- 1 db tojássárgája
- ½ db vaníliarúd
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek liszt
- 4 ek meggylekvár
A kenéshez
- 1 db tojás
Karácsonyi meggyes pite
Hozzávalók
A tésztához
- 370 g liszt
- 1 nagy ek porcukor
- 1 csipet só
- 170 g hideg vaj
- 5 - 6 ek víz
A töltelékhez
- 2 db nagy üveg meggybefőtt (levével együtt)
- 1 db tojássárgája
- ½ db vaníliarúd
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek liszt
- 4 ek meggylekvár
A kenéshez
- 1 db tojás
A tésztához a vajat kisebb kockákra vágjuk, gyorsan összedolgozzuk a többi hozzávalóval, becsomagoljuk fóliába és 1 órára a hűtőbe rakjuk. A töltelékhez a meggyet leszűrjük, a levét egy fazékba rakjuk, csomómentesre keverjük benne a tojássárgáját, lisztet, meggylekvárt, fahéjat, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd beledobjuk a meggyszemeket is.
A tésztát a pihentetés után kicsomagoljuk és 2:1 arányban elosztjuk. A nagyobb részt kinyújtjuk kb. 26 cm átmérőjűre, belerakjuk a formába, lenyomkodjuk a széleit és levágjuk a feleslegesen lelógó részeket. Rakunk bele 2 réteg alufóliát, száraz babot szórunk rá és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig “vakon” sütjük a babbal, utána alufólia és a nehezék nélkül további 6-7 percig.
Közben a maradék tésztát kinyújtjuk és karácsonyi sütiszaggatóval motívumokat vágunk ki a tésztából. Az elősütött alapra öntjük a meggyes tölteléket, erre rárakjuk a kiszúrt formákat, lekenjük kevés tojással és visszatoljuk a sütőbe kb. 20 percre, amíg aranybarna lesz a süti teteje.