Hozzávalók
- 150 g dió
- 150 g nádcukor
- 2 db tojás
- 80 g olvasztott vaj
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 1 púpozott mk őrölt gyömbér
- 1 púpozott mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt fehér bors
- 1 púpozott mk őrölt szegfűszeg
- 1 púpozott mk őrölt fahéj
- 3 db érett banán
- 100 g étcsoki
- 150 g liszt
- 80 g teljeskiőrlésű rozsliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
Karácsonyi banánkenyér
Hozzávalók
- 150 g dió
- 150 g nádcukor
- 2 db tojás
- 80 g olvasztott vaj
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 1 púpozott mk őrölt gyömbér
- 1 púpozott mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt fehér bors
- 1 púpozott mk őrölt szegfűszeg
- 1 púpozott mk őrölt fahéj
- 3 db érett banán
- 100 g étcsoki
- 150 g liszt
- 80 g teljeskiőrlésű rozsliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és félretesszük. Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliát, és a fűszereket. Gyorsan elkeverünk mindent, beledobjuk a megpucolt puha banánt és addig csapatjuk, amíg a massza homogén lesz.
Alacsony fokozaton dolgozva hozzáadjuk a kétféle lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, végül spatulával a masszához keverjük a durvára aprított, pirított diót és az apróra vágott étcsokit is.
A masszát az előkészített formába öntjük és 30-35 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Szúrópróbát végzünk, ha a tészta nem tapad, kivesszük és 10 percig a formában hagyjuk még pihenni. Ezután kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.