Hirdetés
Karácsonyi menü

Katalán krémes pite

Hozzávalók

1
22 cm átmérőjű piteformához
+

A pitetésztához

160 g finomliszt
1 csipet só
20 g holland kakaópor
95 g vaj
50 g porcukor
1 db tojássárgája
45 g tejföl
50 g étcsoki

A crema catalanához

620 ml tej
5 db tojássárgája
90 g cukor
1 db narancs reszelt héja
1 db vaníliarúd
2 db fahéjrúd
2 ek étkezési keményítő
2 ek liszt

A tetejére

2 - 3 ek cukor
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Katalán krémes pite

Az oldalon már boldogítottunk benneteket egy príma crema catalana (katalán krém) recepttel. Most pedig itt a pite verziója. Felturbóztuk egy csokiréteggel bevont kakaós, ropogós tésztával, hogy még teljesebb legyen az öröm amikor majd eszitek!
Kipróbáltam, jóóó lett!
7
Hirdetés

Hozzávalók

1
22 cm átmérőjű piteformához
+

A pitetésztához

160 g finomliszt
1 csipet só
20 g holland kakaópor
95 g vaj
50 g porcukor
1 db tojássárgája
45 g tejföl
50 g étcsoki

A crema catalanához

620 ml tej
5 db tojássárgája
90 g cukor
1 db narancs reszelt héja
1 db vaníliarúd
2 db fahéjrúd
2 ek étkezési keményítő
2 ek liszt

A tetejére

2 - 3 ek cukor
Bevásárlólistához adom

A pitetészta hozzávalóit, az étcsoki kivételével, összegyúrjuk (először a lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd mehet hozzá a többi alapanyag), becsomagoljuk fóliába és 30 percre a hűtőbe rakjuk. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 24-25 cm-es átmérőjűre és a nyújtófa segítségével belerakjuk a formába. Rányomkodjuk a forma szélére, levágjuk a leeső széleket, rakunk bele két réteg alufóliát, szórunk bele sütőbabot és “vakon” sütjük 180 fokra előmelegített sütőben, 10 percig. Ezután kivesszük a babot és a fóliát, és további 13-15 perc alatt készre sütjük az alapot.

Még melegen megszórjuk az étcsokival, és ha megolvadt rajta, egy ecsettel elkenjük a pitetészta alján és oldalán, majd hűtőbe dobjuk. A crema catalanához a hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett, puding sűrűségűre főzzük. kb. 15 percig hagyjuk pihenni, néha átkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, majd a hűtőből kivett, csokival bevont pitetésztába simítjuk, és visszarakjuk a hűtőbe 3-4 órára, hogy megdermedjen. Utolsó lépésként megszórjuk a kristálycukorral (szerintem ezzel szebben karamellizálódik, de ha a porcukorra esküdtök, akkor azt is használhattok) és szakácsfáklyával ropogós karamellréteget varázsolunk a tetejére.

katalán krémes pite

Ha tetszett a katalán krémes pite receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások