Hozzávalók
A tésztához
- 2 db közepes alma
- 240 ml olaj
- 85 g barna cukor
- 160 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 300 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 nagy tk fahéj
- 1 mk szegfűszeg
A krémhez
- 150 g vaj
- 400 g mascarpone
- 4 - 5 ek porcukor
- 1 nagy ek fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
A csokiöntethez
- 80 g olvasztott étcsoki
- pár csepp olaj
A karamellizált almához
- 1 db kisebb alma
- 2 ek cukor
- 2 csipet fahéj
- 1 tk vaj
A legkirályabb fűszeres almatorta!
Hozzávalók
A tésztához
- 2 db közepes alma
- 240 ml olaj
- 85 g barna cukor
- 160 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 300 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 nagy tk fahéj
- 1 mk szegfűszeg
A krémhez
- 150 g vaj
- 400 g mascarpone
- 4 - 5 ek porcukor
- 1 nagy ek fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
A csokiöntethez
- 80 g olvasztott étcsoki
- pár csepp olaj
A karamellizált almához
- 1 db kisebb alma
- 2 ek cukor
- 2 csipet fahéj
- 1 tk vaj
A tésztához az almát meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a magházát és kisebb kockákra vágjuk. Az olajat elkeverjük a háromféle cukorral, majd hozzákeverjük a tojásokat és a csipet sót. A lisztet összekeverjük a sütőporral, fűszerekkel majd a tojásos keverékhez adjuk. Beledobáljuk a kisebb kockákra vágott almát, átkeverjük a tésztát és szétosztjuk 2 db, sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű tortaformába. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. A krémhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is. A kihűlt tortalapokat kettévágjuk és a krémmel rétegezzük őket. A tetejét is megkenjük krémmel, majd megolvasztjuk vízgőz fölött a csokit, belekeverünk pár csepp olajat és a torta egyik felére simítjuk. A karamellizált almához az almát meghámozzuk, kiszedjük a magházat és apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben elkezdjük karamellizálni a cukrot, majd hozzáadjuk a vajat és az almát. Pár percig sütögetjük őket, közben megszórjuk fahéjjal, majd az egészet a tortára halmozzuk.