Hozzávalók
- 250 ml tej
- 500 g liszt
- 3 ek cukor
- 25 g élesztő
- 1 csipet só
- 3 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 100 g vaj (a tésztába)
- 120 g darált dió
- 3 ek porcukor
- 80 g olvasztott vaj
- 50 g vaj (a forma kikenéséhez)
A vaníliasodóhoz
- 6 db tojássárgája
- 600 ml tej
- 6 csapott ek cukor
- 2 db vaníliarúd
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db fahéjrúd
- 1 tk keményítő
A legnagyobb favorit: aranygaluska
Hozzávalók
- 250 ml tej
- 500 g liszt
- 3 ek cukor
- 25 g élesztő
- 1 csipet só
- 3 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 100 g vaj (a tésztába)
- 120 g darált dió
- 3 ek porcukor
- 80 g olvasztott vaj
- 50 g vaj (a forma kikenéséhez)
A vaníliasodóhoz
- 6 db tojássárgája
- 600 ml tej
- 6 csapott ek cukor
- 2 db vaníliarúd
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db fahéjrúd
- 1 tk keményítő
A tejet langyosra melegítjük, és egy decit kis tálba öntünk belőle. Hozzáadunk 1 evőkanál lisztet és egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan összekeverjük, és 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
Egy keverőtálba mérjük a többi lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a 100 g lágy vajat, a maradék tejet, majd a felfuttatott élesztőt. Alacsony fordulaton legalább 10 percig dagasztjuk, míg szép fényes felülete lesz a tésztának. Letakarva, szoba-hőmérsékleten 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A porcukrot összekeverjük a darált dióval.
A megkelt tésztát 4 cm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztezett pogácsaszaggatóval galuskákat vágunk ki belőle, amiket megmártunk az olvasztott vajban és meghempergetjük a cukros darált dióban. Egy kivajazott sütőformában lerétegezzük a tésztát, lehetőleg legalább 3 rétegben (a forma megtöltésénél kalkuláljátok bele, hogy a galuskák kb. 1,5-szeresükre nőnek sütés közben!). Újabb 30 perces kelesztés következik, majd 170 fokosra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Közben elkészítjük a vaníliasodót: a tejet 50-60 fokosra melegítjük, a tojássárgákat pedig kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliarudak kikapart magját és a reszelt citromhéjat, majd egészen habosra keverjük egy üstben. Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejet, majd fél deci sodóalapot kimerünk egy kis tálba, kikeverjük benne a keményítőt, és így visszaöntjük a mártásba. Beledobjuk az egész fahéjat, és habverővel folyton kevergetjük, míg a sodó besűrűsödik (kb. 15 perc). Ha kész az aranygaluska, kicsit hűlni hagyjuk, majd jó sok vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.
Ha tetszett az aranygaluska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!