Hirdetés

Mákvirág süti

Hozzávalók

10
darabhoz
+

A tésztához

20 g élesztő
180 ml langyos tej
80 g cukor
400 g liszt
1 csipet só
1 db tojás
50 g olvasztott vaj

A töltelékhez

200 g darált mák
100 ml víz
100 g cukor
1 db citrom

A kenéshez

1 db tojás
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Mákvirág süti

Elsőre ami eszembe jutott erről a sütiről, az a “mákvirág az igazi s a tátika playback” dalszövegrészlet volt, bár ott valószínű totál más jelentéstartalma volt a szónak. :D A második gondolatom pedig, hogy “na, ez az én sütim!” Puha kelt tészta, szép forma, és egy adag citromos-mákos töltelék, zseniális!
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

10
darabhoz
+

A tésztához

20 g élesztő
180 ml langyos tej
80 g cukor
400 g liszt
1 csipet só
1 db tojás
50 g olvasztott vaj

A töltelékhez

200 g darált mák
100 ml víz
100 g cukor
1 db citrom

A kenéshez

1 db tojás
Bevásárlólistához adom

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, belerakunk 1 evőkanál cukrot és félrerakjuk 3-4 percre, hogy felfusson. A liszthez adjuk a sót és a tojást, hozzáöntjük az élesztős tejet, a maradék cukrot, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor nagyjából már egybeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat, és ezzel együtt selymesre dagasztjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 30-35 percig kelesztjük.

Közben a töltelékhez a vízbe szórjuk a cukrot és a darált mákot, a citrom héját belereszeljük és belefacsarjuk a felének a levét.  3-4 perc alatt összeforraljuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 10 részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük és mindegyiket kb. 6 mm vastagságú koronggá nyújtjuk. A közepére rakunk egy nagyobb evőkanál tölteléket és szorosan összecsípjük a széleit, hogy újra gombócot kapjunk.

Az összecsípett résszel lefelé rárakjuk a deszkára, picit ellapítjuk (vigyázva, nehogy kiszakadjon a tészta) és ollóval vagy egy éles késsel körben bemetsszük a széleket, a korong közepe felé haladva, középen pedig meghagyunk egy kb. 2 cm átmérőjű részt amit nem vágunk be. A bevágott részeket a töltelékkel felfelé, virágszirom alakúan kihajtjuk, átrakjuk sütőpapíros tepsire őket, 20 percig még kelesztjük, lekenjük felvert tojással és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a kis mákvirágokat.

 

Ha tetszett a mákvirág süti receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások