Hozzávalók
A tésztához
- 20 g élesztő
- 180 ml langyos tej
- 80 g cukor
- 400 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 200 g darált mák
- 100 ml víz
- 100 g cukor
- 1 db citrom
A kenéshez
- 1 db tojás
Mákvirág süti
Hozzávalók
A tésztához
- 20 g élesztő
- 180 ml langyos tej
- 80 g cukor
- 400 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 200 g darált mák
- 100 ml víz
- 100 g cukor
- 1 db citrom
A kenéshez
- 1 db tojás
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, belerakunk 1 evőkanál cukrot és félrerakjuk 3-4 percre, hogy felfusson. A liszthez adjuk a sót és a tojást, hozzáöntjük az élesztős tejet, a maradék cukrot, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor nagyjából már egybeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat, és ezzel együtt selymesre dagasztjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 30-35 percig kelesztjük.
Közben a töltelékhez a vízbe szórjuk a cukrot és a darált mákot, a citrom héját belereszeljük és belefacsarjuk a felének a levét. 3-4 perc alatt összeforraljuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 10 részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük és mindegyiket kb. 6 mm vastagságú koronggá nyújtjuk. A közepére rakunk egy nagyobb evőkanál tölteléket és szorosan összecsípjük a széleit, hogy újra gombócot kapjunk.
Az összecsípett résszel lefelé rárakjuk a deszkára, picit ellapítjuk (vigyázva, nehogy kiszakadjon a tészta) és ollóval vagy egy éles késsel körben bemetsszük a széleket, a korong közepe felé haladva, középen pedig meghagyunk egy kb. 2 cm átmérőjű részt amit nem vágunk be. A bevágott részeket a töltelékkel felfelé, virágszirom alakúan kihajtjuk, átrakjuk sütőpapíros tepsire őket, 20 percig még kelesztjük, lekenjük felvert tojással és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a kis mákvirágokat.
Ha tetszett a mákvirág süti receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!