Hozzávalók
A tésztához
- 100 ml víz
- 60 g vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 100 g liszt
- 3 db tojás
A felső craquelin réteghez
- 80 g liszt
- 70 g puha vaj
- 80 g barna cukor
A krémhez
- 3 marék hántolt mandula
- 150 g porcukor
- 500 g mascarpone
- 3 - 4 ek mogyorókrém
A díszítéshez
- 50 g olvasztott étcsoki
Hozzávalók
A tésztához
- 100 ml víz
- 60 g vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 100 g liszt
- 3 db tojás
A felső craquelin réteghez
- 80 g liszt
- 70 g puha vaj
- 80 g barna cukor
A krémhez
- 3 marék hántolt mandula
- 150 g porcukor
- 500 g mascarpone
- 3 - 4 ek mogyorókrém
A díszítéshez
- 50 g olvasztott étcsoki
A tésztához a vizet, a vajat, a sót és a cukrot összemelegítjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük, majd amikor kissé sercegő hangot ad és szépen összeállt, levesszük a tűzről. Belekeverünk egy tojást, és hagyjuk kihűlni, majd mehet bele a másik két tojás is.
Közben a roppanós réteghez összekeverjük a 3 összetevőt, két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, és berakjuk a fagyasztóba, amíg megdermed. Kivesszük, és kb. 2,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk a tésztából.
Az időközben kihűlt masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kb. 2,5 cm-es gombócokat nyomunk belőle, amiknek a tetejére 1-1 kiszaggatott korongot helyezünk. A sütőt 190 fokra állítjuk, teszünk az aljába egy vízzel teli edényt, hogy gőzös teret kapjunk, és mikor a sütő elérte megfelelő hőmérsékletet, berakjuk a sütni a tésztagombócokat. 20-22 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, és pici, résnyire nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a fánkokat.
A krémhez a mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, a cukrot pedig egy másik edényben karamellizáljuk, majd kiöntjük egy sütőpapíros vágódeszkára. Amikor a cukor megszilárdult, kisebb darabokra törjük, és a pirult, kihűlt mandulával együtt aprítógépben lezúzzuk. A mascarponét elkezdjük kihabosítani, közben pedig hozzászórjuk a cukros mandulát. Ha nem elég édes a krém, kevés porcukrot rakhatunk hozzá.
A díszítéshez való olvasztott csokit berakjuk egy nyomózsákba, kivágjuk a végét, és sütőpapírra kb. 2 cm-es korongokat nyomunk, majd hűtőbe rakjuk őket.
A fánkok tetejét egy éles késsel levágjuk, 1-1 kávéskanálnyi mogyorókrémet rakunk az aljukra, majd csillagcsöves nyomózsákból 1-1 adag krémet nyomunk rájuk, erre kerülnek a levágott kalapok, mindegyikre 1-1 pici krémréteg, ezekre pedig zárásként, a megszilárdult csokilapok.
Ha tetszett a mandulagrillázsos choux receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!