Hirdetés

Mandulagrillázsos choux

Hozzávalók

10
darabhoz
+

A tésztához

100 ml víz
60 g vaj
1 csipet só
1 csipet cukor
100 g liszt
3 db tojás

A felső craquelin réteghez

80 g liszt
70 g puha vaj
80 g barna cukor

A krémhez

3 marék hántolt mandula
150 g porcukor
500 g mascarpone
3 - 4 ek mogyorókrém

A díszítéshez

50 g olvasztott étcsoki
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Mandulagrillázsos choux

A choux szerintem egy eléggé szexi, francia desszert, ami gyakorlatilag az olasz profiterol vagy épp a mi képviselőfánkunk tesója. Mindegyiknek az alapja az égetett tészta, ennél a csodánál az a különbség, hogy a tészta tetejére sütés előtt kerül egy kis „kalap” is, amely a sütési idő alatt rusztikus kéreggel vonja be a fánkok tetejét és oldalát. Én speciel mogyoró- és mandulaimádó vagyok, úgyhogy a krém is ilyen alappal készült.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

10
darabhoz
+

A tésztához

100 ml víz
60 g vaj
1 csipet só
1 csipet cukor
100 g liszt
3 db tojás

A felső craquelin réteghez

80 g liszt
70 g puha vaj
80 g barna cukor

A krémhez

3 marék hántolt mandula
150 g porcukor
500 g mascarpone
3 - 4 ek mogyorókrém

A díszítéshez

50 g olvasztott étcsoki
Bevásárlólistához adom

A tésztához a vizet, a vajat, a sót és a cukrot összemelegítjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük, majd amikor kissé sercegő hangot ad és szépen összeállt, levesszük a tűzről. Belekeverünk egy tojást, és hagyjuk kihűlni, majd mehet bele a másik két tojás is.

Közben a roppanós réteghez összekeverjük a 3 összetevőt, két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, és berakjuk a fagyasztóba, amíg megdermed. Kivesszük, és kb. 2,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk a tésztából. 

Az időközben kihűlt masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kb. 2,5 cm-es gombócokat nyomunk belőle, amiknek a tetejére 1-1 kiszaggatott korongot helyezünk. A sütőt 190 fokra állítjuk, teszünk az aljába egy vízzel teli edényt, hogy gőzös teret kapjunk, és mikor a sütő elérte megfelelő hőmérsékletet, berakjuk a sütni a tésztagombócokat. 20-22 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, és pici, résnyire nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a fánkokat.

Mandulagrillázsos choux elkészítése

A krémhez a mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, a cukrot pedig egy másik edényben karamellizáljuk, majd kiöntjük egy sütőpapíros vágódeszkára. Amikor a cukor megszilárdult, kisebb darabokra törjük, és a pirult, kihűlt mandulával együtt aprítógépben lezúzzuk. A mascarponét elkezdjük kihabosítani, közben pedig hozzászórjuk a cukros mandulát. Ha nem elég édes a krém, kevés porcukrot rakhatunk hozzá. 

A díszítéshez való olvasztott csokit berakjuk egy nyomózsákba, kivágjuk a végét, és sütőpapírra kb. 2 cm-es korongokat nyomunk, majd hűtőbe rakjuk őket. 

A fánkok tetejét egy éles késsel levágjuk, 1-1 kávéskanálnyi mogyorókrémet rakunk az aljukra, majd csillagcsöves nyomózsákból 1-1 adag krémet nyomunk rájuk, erre kerülnek a levágott kalapok, mindegyikre 1-1 pici krémréteg, ezekre pedig zárásként, a megszilárdult csokilapok.

 

Ha tetszett a mandulagrillázsos choux receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások