Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt
- 100 g vaj
- 1 csipet só
- 1 tk szódaikarbóna
- 150 g porcukor
- 2 db tojás
- 70 g méz
- 4 ek tejföl
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 3 ek kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g liszt
- 300 ml tej
- 300 ml Baileys
- 200 g vaj
- 150 g porcukor
A mázhoz
- 150 g étcsokoládé
- 1 tk olaj
Mézes krémes Baileys-szel turbózva
Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt
- 100 g vaj
- 1 csipet só
- 1 tk szódaikarbóna
- 150 g porcukor
- 2 db tojás
- 70 g méz
- 4 ek tejföl
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 3 ek kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g liszt
- 300 ml tej
- 300 ml Baileys
- 200 g vaj
- 150 g porcukor
A mázhoz
- 150 g étcsokoládé
- 1 tk olaj
Először a krémet készítjük el, amihez a tojássárgájákat fehéredésig verjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ekkor hozzászórjuk a lisztet, felöntjük kevés tejjel, amivel csomómentesre keverjük, majd jöhet a többi tej és a Baileys.
Nagyobb lángon, állandó kevergetés mellett puding állagúra sűrítjük a krémet, lefedjük egy fóliával, hogy ne “bőrösödjön” meg a teteje és hagyjuk teljesen kihűlni (mikor langyos tegyük hűtőbe). Mikor kihűlt az alap, belekeverjük a hideg vajat és a porcukrot.
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, sóval és szódabikarbónával. Hozzákeverjük a többi alapanyagot és összegyúrjuk a tésztát. Két egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen kinyújtjuk fél cm vastagságúra. A sodrófa segítségével áthelyezzük a tésztalapokat 1-1 átfordított, sütőpapírral letakart klasszikus méretű tepsire, majd 180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük a lapokat, végül a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
Ha a krém is elkészült, merőlegesen kettévágjuk a tésztalapokat, és összeállítjuk a sütit: az első lapot megkenjük a krémmel, jöhet rá a következő tésztalap, amit ismét megkenünk a krémmel, jöhet rá a 3. tésztalap, ismét krém, majd az utolsó tésztalap.
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, egyenletesen bevonjuk vele a legfelső lap tetejét, egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap szeletelhetjük is.