Hozzávalók
A tésztához
- 125 ml tej
- 10 g élesztő
- 40 g cukor
- 250 g liszt
- 1 db tojás
- 30 g olvasztott vaj
A pisztáciás krémhez
- 180 g pisztácia
- 1 - 2 tk olívaolaj
- 100 g cukor
- 150 g olvasztott vaj
A tetejére
- 1 db tojás
- 1 kis marék pisztácia
Mini pisztáciás kalácsok
Hozzávalók
A tésztához
- 125 ml tej
- 10 g élesztő
- 40 g cukor
- 250 g liszt
- 1 db tojás
- 30 g olvasztott vaj
A pisztáciás krémhez
- 180 g pisztácia
- 1 - 2 tk olívaolaj
- 100 g cukor
- 150 g olvasztott vaj
A tetejére
- 1 db tojás
- 1 kis marék pisztácia
A tésztához a meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukor felét, és hagyjuk 4-5 percig pihenni, amíg felfut az élesztő. A lisztbe rakjuk a tojást, a maradék cukrot és az élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat is, és szép simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel és letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A töltelékhez a pisztáciát egy aprítógépben alaposan lezúzzuk, hozzáadjuk az olívaolajat, majd összekeverjük a cukorral és olvasztott vajjal. Mikor a tészta megkelt, újra átgyúrjuk és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk.
A pisztáciakrémet a tészta egyik felére kenjük, ráhajtjuk a másik felét és a hajtással merőlegesen 7 csíkot vágunk belőle. Mindegyik csíkot hosszában kettévágjuk úgy, hogy az egyik végét nem vágjuk át teljesen.
Megcsavarjuk az így kialakult 2 szárat, majd ezeket is összecsavarjuk, kör alakúra formázzuk, majd az egyik végét áthúzzuk alulról a karikán. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 20 percig pihentetjük. Lekenjük tojással, megszórjuk apróra vágott pisztáciával és 175 fokra előmelegített gőzös sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha tetszett a pisztáciás kalácsok receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!