Hozzávalók
- 700 ml tej
- 110 g gríz
- 3 - 4 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 db tojás
- 175 g tejföl
- 130 g tejföl a kenéshez
- 8 db réteslap
- kb. 80 g zsír
Hozzávalók
- 700 ml tej
- 110 g gríz
- 3 - 4 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 db tojás
- 175 g tejföl
- 130 g tejföl a kenéshez
- 8 db réteslap
- kb. 80 g zsír
A nagyiféle tejbegrízes rétes elkészítéséhez a tejet közepes lángon elkezdjük melegíteni, amikor már meleg, hozzáadjuk a grízt és a cukrot, majd forrástól számítva kb. 1 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, beletesszük a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a tojások sárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a grízt, végül belekeverünk 175 g tejfölt is.
A réteslapokat kiterítjük, ha jó minőségű a lap, egy rúd rétes mindössze két lapból áll. Ha kissé gyengébb réteslapot sikerült beszereznünk, akkor használjunk hármat. Meglocsoljuk a zsírral, rákanalazzuk a töltelék egynegyed részét (nem csak egy sávban, hanem eloszlatva a lapon).
A réteslapot feltekerjük, és egy sütőpapírral borított tepsire tesszük. Ezt a többi réteslappal is megismételjük. Lekenjük a rudak tetejét tejföllel, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, míg kicsit kihűl, és felszeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Ha tetszett a nagyiféle tejbegrízes rétes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több rétes:
Lusta asszony rétese
Vegán rétes vörösboros szósszal
Cseresznyés rétes