Hozzávalók
A tésztához:
- 260 ml meleg tej
- 25 g élesztő
- 3 ek cukor
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 3 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 60 g olvasztott vaj
A mákos réteghez:
- 150 g darált mák
- 3 ek porcukor
- 80 g olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
- 6 db tojássárgája
- 600 ml tej
- 6 csapott ek cukor
- 12 g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 tk keményítő
OMG: Mákos aranygaluska
Hozzávalók
A tésztához:
- 260 ml meleg tej
- 25 g élesztő
- 3 ek cukor
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 3 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 60 g olvasztott vaj
A mákos réteghez:
- 150 g darált mák
- 3 ek porcukor
- 80 g olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
- 6 db tojássárgája
- 600 ml tej
- 6 csapott ek cukor
- 12 g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 tk keményítő
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg tejbe, elkeverjük a cukorral és pár percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson. Az élesztős tejhez keverjük a lisztet, sót, tojássárgákat, citromhéjat, elkezdjük összegyúrni a tésztát, majd mikor nagyjából összeállt, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk és meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük. A tésztát 2,5-3 cm vastagságúra nyújtjuk és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A mákot összekeverjük a porcukorral.
A kis tésztakorongokat megforgatjuk az olvasztott vajban, majd a porcukros mákban és egy 20 cm átmérőjű köralakú, magasabb falú formába pakolásszuk őket. 10 percig pihentetjük majd 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, egy alufóliadarabbal letakarjuk. Közben a sodóhoz a tejet elkezdjük melegíteni, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a cukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat is. Kiveszünk belőle 3-4 evőkanálnyit, csomómentesre keverjük benne a keményítőt és visszaöntjük a tojásos tejhez. Pár perc alatt, folyamatosan kevergetve, besűrítjük. A megsült mákos aranygaluskát a vaníliasodóval tálaljuk.