Hirdetés

OMG! Popcornos sóskaramelltorta

Hirdetés

OMG! Popcornos sóskaramelltorta

Ha elképesztően dögös tortát akartok csinálni, amivel tuti biztos, hogy elkápráztattok mindenkit a környezetetekben, akkor készítsétek el ezt a brutálisan finom sóskaramellás változatot, popcornnal a tetején! Tarolni fogtok vele, ezt garantáljuk!:)
Hirdetés

Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:

A tésztához:

  • 210 g szobahőmérsékletű vaj
  • 80 ml olaj
  • 350 g cukor
  • 5 nagy tojás + 2 tojássárgája
  • 200 g tejföl
  • 450 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor

A karamellhez:

  • 100 g cukor
  • 50 g vaj
  • 80 ml tejszín

A krémhez:

  • 3 tojásfehérje
  • 150 g cukor
  • 220 g vaj
  • 1 jó nagy csipet só
  • 3 ek karamell

A popcornhoz:

  • pattogtatni való kukorica (vajas, natúr)
  • 3 ek cukor
Fotó: Szilágyi Nóri

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és egyenként a tojásokat, tojássárgáját végül a tejfölt. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásos masszához keverjük. A tésztát 3 db 18 cm átmérőjű formába simítjuk és 180 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőzizzük. Miközben a tészta sül, a cukrot karamellizáljuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a vajat majd a tejszínt. Kevergetve megvárjuk, míg újra feloldódik teljesen, majd hagyjuk, hogy kihűljön. A krémhez a tojásfehérjét és cukrot egy tálba rakjuk, és vízgőz fölött felmelegítjük (kicsit hőkezeljük), közben kevergetjük, nehogy a széleken elkezdjen kifehéredni (megsülni) a tojásfehérje. Mikor az ujjunkat belerakjuk és azt érezzük, hogy jó meleg, elkezdjük habbá verni. 4-5 perc után sűrű, habcsókszerű krémet kapunk, ekkorra ki is hűl a krém. Ekkor belekeverjük a puha vajat, sót és 3 evőkanál karamellt. Jól átkeverjük és megtöltjük vele a tésztarétegeket. Közbekenjük a torta szélét és tetejét is a krémmel, majd kicsit rámelegítünk a maradék karamellre és egy kanál vagy nyomózsák segítségével a torta széleire öntjük. A popcornhoz pattogtatunk egy adag vajas vagy natúr pattogtatni való kukoricát. Egy serpenyőben karamellizálunk 3-4 ek cukrot, beleforgatjuk a popcornt és ezzel díszítjük a tortát.

Fotó: Szilágyi Nóri
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?