Hozzávalók
A tésztához
- 210 g szobahőmérsékletű vaj
- 80 ml olaj
- 350 g cukor
- 5 db nagyobb egész tojás
- 2 db 2 tojássárgája
- 200 g tejföl
- 450 g liszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
A karamellhez
- 100 g cukor
- 50 g vaj
- 80 ml tejszín
A krémhez
- 3 db tojásfehérje
- 150 g cukor
- 220 g vaj
- 1 nagy csipet só
- 3 ek karamell
A popcornhoz
- pattogtatni való kukorica (vajas, natúr)
- 3 ek cukor
OMG! Popcornos sóskaramelltorta
Hozzávalók
A tésztához
- 210 g szobahőmérsékletű vaj
- 80 ml olaj
- 350 g cukor
- 5 db nagyobb egész tojás
- 2 db 2 tojássárgája
- 200 g tejföl
- 450 g liszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
A karamellhez
- 100 g cukor
- 50 g vaj
- 80 ml tejszín
A krémhez
- 3 db tojásfehérje
- 150 g cukor
- 220 g vaj
- 1 nagy csipet só
- 3 ek karamell
A popcornhoz
- pattogtatni való kukorica (vajas, natúr)
- 3 ek cukor
Fotó: Szilágyi NóriA vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és egyenként a tojásokat, tojássárgáját végül a tejfölt. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásos masszához keverjük. A tésztát 3 db 18 cm átmérőjű formába simítjuk és 180 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőzizzük. Miközben a tészta sül, a cukrot karamellizáljuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a vajat majd a tejszínt. Kevergetve megvárjuk, míg újra feloldódik teljesen, majd hagyjuk, hogy kihűljön. A krémhez a tojásfehérjét és cukrot egy tálba rakjuk, és vízgőz fölött felmelegítjük (kicsit hőkezeljük), közben kevergetjük, nehogy a széleken elkezdjen kifehéredni (megsülni) a tojásfehérje. Mikor az ujjunkat belerakjuk és azt érezzük, hogy jó meleg, elkezdjük habbá verni. 4-5 perc után sűrű, habcsókszerű krémet kapunk, ekkorra ki is hűl a krém. Ekkor belekeverjük a puha vajat, sót és 3 evőkanál karamellt. Jól átkeverjük és megtöltjük vele a tésztarétegeket. Közbekenjük a torta szélét és tetejét is a krémmel, majd kicsit rámelegítünk a maradék karamellre és egy kanál vagy nyomózsák segítségével a torta széleire öntjük. A popcornhoz pattogtatunk egy adag vajas vagy natúr pattogtatni való kukoricát. Egy serpenyőben karamellizálunk 3-4 ek cukrot, beleforgatjuk a popcornt és ezzel díszítjük a tortát.