Hozzávalók
- 150 ml tej
- 1 mk cukor
- 12 g élesztő
- 250 g liszt
- 8 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 35 g olvasztott vaj
- bő olaj a sütéshez
A külsejére
- 3 ek porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
Omlós fánkgolyó
Hozzávalók
- 150 ml tej
- 1 mk cukor
- 12 g élesztő
- 250 g liszt
- 8 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 35 g olvasztott vaj
- bő olaj a sütéshez
A külsejére
- 3 ek porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
A fánkgolyó elkészítéséhez a meleg tejbe szórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük felfutni. A lisztet összekeverjük a sóval és a vaníliás cukorral, beleütjük a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztős tejjel együtt elkezdjük összegyúrni a tésztát. Amikor összeállt, beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Letakarva 45-50 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A tésztát ezután kissé átgyúrjuk, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy kb. 1,5 cm-es szaggatóval kiszúrjuk a korongokat. 160 fokos olajban oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük őket. Papírral kibélelt tálba szedjük kicsit lecsöpögni és beleforgatjuk az előzőleg egy tálban összekevert fahéjas porcukorba.
- Elkészítési idő:
- Tészta összeállítása és kelesztés: 70 perc
- Szaggatás: 15 perc
- Sütés: 10-15 perc
- Összesen: 95-100 perc
Ha tetszett ez a recept, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!