Hozzávalók
A piskótához
- 8 db tojás
- 160 g cukor
- 200 g liszt
- 1 csipet só
- 20 ml olaj
A főzött krémhez
- 6 db tojássárgája
- 2 db tojásfehérje
- 20 g liszt
- 200 g cukor
- 320 ml tej
- ½ db vaníliarúd
A krém lazításához
- 12 g zselatin
- 25 ml víz
- 400 ml hideg tejszín
- 60 g porcukor
- 1 nagy marék mazsola
- 60 ml portorico rum
A díszítéshez
- 400 ml hideg tejszín
- 60 g porcukor
- 40 g étcsoki
- friss gyümölcsök (pl. pár szelet narancs, málna)
- 2 marék szeletelt mandula
Oroszkrémtorta, a nagy klasszikus
Hozzávalók
A piskótához
- 8 db tojás
- 160 g cukor
- 200 g liszt
- 1 csipet só
- 20 ml olaj
A főzött krémhez
- 6 db tojássárgája
- 2 db tojásfehérje
- 20 g liszt
- 200 g cukor
- 320 ml tej
- ½ db vaníliarúd
A krém lazításához
- 12 g zselatin
- 25 ml víz
- 400 ml hideg tejszín
- 60 g porcukor
- 1 nagy marék mazsola
- 60 ml portorico rum
A díszítéshez
- 400 ml hideg tejszín
- 60 g porcukor
- 40 g étcsoki
- friss gyümölcsök (pl. pár szelet narancs, málna)
- 2 marék szeletelt mandula
A piskótához a tojásfehérjéket habbá verjük, a vége felé hozzászórjuk a cukrot is. Ha már fehér, keményebb a hab, folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk az olajat és a hozzáadjuk a tojássárgájákat is. A lisztet elkeverjük a sóval, lazán beleforgatjuk a tojásos habba, elkeverjük és sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 35 percig).
A sütőből kivéve rácsra rakjuk, fejjel lefelé kihűlni, majd amikor már langyosra hűlt, körbevágjuk a piskótát a forma mentén, kiemeljük a piskótát, lehúzzuk róla a papírt és visszarakjuk a rácsra.
A mazsolát beáztatjuk a rumba. A főzött krémhez a tojássárgájákat és a fehérjéket, lisztet, cukrot, tejet és a vaníliarúd kikapart magjait és magát a rudat is csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés mellett, puding állagúra sűrítjük. Kivesszük belőle a vaníliarudat és kb. 10 percenként jól átkeverjük, vagy letakarjuk egy fóliával és így hagyjuk kihűlni a krémalapot. A zselatint beleszórjuk a vízbe, elkeverjük és kicsit félrerakjuk. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, a végén belekeverjük a porcukrot is. A zselatint felmelegítjük (nem forraljuk) és folyamatos keverés mellett a habba csurgatjuk, majd 2-3 részletben kihűlt főzött krémhez adjuk a habot. Belekeverjük a mazsolát is.
A kihűlt piskótát egy éles késsel 3 lapba vágjuk, megtöltjük a krémmel, úgy hogy a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele. A díszítéshez való hideg tejszínt habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a porcukrot is. Körbekenjük vele a torta oldalát, a többit pedig nyomózsákba rakjuk és kidíszítjük vele a torta tetejét. Pirított szeletelt mandulával, pár cikk naranccsal, málnával vagy épp vékony csíkokra vágott étcsokival díszítjük.
Ha tetszett az oroszkrémtorta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!