Hozzávalók
- 200 ml habtejszín
- 450 ml tej
- 1 db vaníliarúd
- 100 g barna cukor
- 1 csipet só
- 3 mk zselatinpor (vagy 4 lap) + 50 ml víz
A karamellöntethez:
- 150 g barna cukor
- 40 g vaj
- 200 ml habtejszín (30%)
- 1 tk só
- 2 ek víz
Panna Cotta házi karamellöntettel
Hozzávalók
- 200 ml habtejszín
- 450 ml tej
- 1 db vaníliarúd
- 100 g barna cukor
- 1 csipet só
- 3 mk zselatinpor (vagy 4 lap) + 50 ml víz
A karamellöntethez:
- 150 g barna cukor
- 40 g vaj
- 200 ml habtejszín (30%)
- 1 tk só
- 2 ek víz
A panna cottához először kikeverjük a zselatint a vízben és állni hagyjuk. A tejszínt elkezdjük melegíteni egy kisebb lábosban, hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót és a vanília kikapart magjait. Első forrásig melegítjük. Ha ez megvan, beleöntjük a zselatinos masszát, és újra felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről és alaposan belekeverjük a tejet, majd poharakba öntjük, hűtőbe tesszük, és addig hűtjük, míg meg nem szilárdul.
Ez idő alatt elkészítjük a karamellszószt: a vizet, a sót és a cukrot egy magasabb falú lábosban közepes lángon összemelegítjük, míg szép aranybarna színt nem kap. Ekkor beledobjuk a vajat és ráöntjük a tejszínt. További 5-10 perc alatt a kívánt sűrűségűre forraljuk. Ha megszilárdult a panna cotta, a kicsit visszahűtött karamellt ráöntjük és egy kevés csokiforgáccsal is díszíthetjük.