Hozzávalók
A sült almákhoz
- 4 db nagyobb alma
- 150 g liszt
- 1 púpozott tk sütőpor
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt fahéj
- 2 tk barna cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 300 ml tej
- olaj a sütéshez
A karamellszószhoz
- 100 g cukor
- 100 ml tejszín
Sült almakarikák karamellszósszal
Hozzávalók
A sült almákhoz
- 4 db nagyobb alma
- 150 g liszt
- 1 púpozott tk sütőpor
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt fahéj
- 2 tk barna cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 300 ml tej
- olaj a sütéshez
A karamellszószhoz
- 100 g cukor
- 100 ml tejszín
A tésztához összekeverjük a lisztet, sütőport, szegfűszeget, fahéjat, barna cukrot és sót, beleütjük a tojást, majd 2-3 részletben hozzáöntjük a tejet és csomómentesre keverjük a masszát. Egy nagyobb serpenyőben legalább 2 ujjnyi mennyiségű olajat öntünk és elkezdjük melegíteni. Közben az almákat meghámozzuk, kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk és mindegyik szelet közepéből kivágjuk a magházat.
Mikor az olaj már jó forró, egyenként belemártjuk az almaszeleteket a tésztába, majd beledobáljuk őket több részletben a forró olajba. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük őket. Egy kisebb serpenyőben/lábasban karamellizáljuk a cukrot, felöntjük meleg tejszínnel, megvárjuk míg újra feloldódnak a tejszíntől megszilárdult cukordarabok, végül kis edénybe öntjük a szószt. Ha van időnk érdemes korábban elkészíteni a karamellöntetet, hogy ki tudjon hűlni.