Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 50 g cukor
- 17 g élesztő
- 1 db tojássárgája
- 410 g liszt
- 3 késhegynyi őrölt kardamom
- 1 csipet só
- 70 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 80 g olvasztott vaj
- 80 g barna cukor
- 1 tk őrölt kardamom
- 2 tk őrölt fahéj
A sziruphoz
- 60 ml víz
- 60 g barna cukor
- 1 késhegynyi őrölt kardamom
- ½ db vaníliarúd kikapart magjai
A tetejére
- 1 kis marék nagyszemű szórócukor
Svéd kardamomos tekercs
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 50 g cukor
- 17 g élesztő
- 1 db tojássárgája
- 410 g liszt
- 3 késhegynyi őrölt kardamom
- 1 csipet só
- 70 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 80 g olvasztott vaj
- 80 g barna cukor
- 1 tk őrölt kardamom
- 2 tk őrölt fahéj
A sziruphoz
- 60 ml víz
- 60 g barna cukor
- 1 késhegynyi őrölt kardamom
- ½ db vaníliarúd kikapart magjai
A tetejére
- 1 kis marék nagyszemű szórócukor
A tésztához a tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és pár percig félrerakjuk, hogy felfusson. A lisztet, sót, kardamomot, tojássárgáját és az élesztős tejet egy tálba rakjuk, elkezdjük összeállítani a tésztát, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat is és simára dagasztjuk. A tésztát konyharuhával letakarva 1 óra alatt megkelesztjük, majd lisztezett felületen kb. 24×45 cm-esre kinyújtjuk.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, megkenjük vele a tészta egyik felét, ráhajtjuk a másikat, kicsit még nyújtunk rajta, hogy jól összetapadjon a két réteg. 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk belőle, amiket a két ujjunkra tekerjük 2-3 rétegben, majd az alsó végét betoljuk a tekercs közepébe, mintha csomót kötnénk rá.
Sütőpapíros tepsire rakjuk a sütiket, kelesztjük kb. még 20 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük őket. A sziruphoz összeforraljuk a vizet, cukrot és az őrölt kardamomot, és még forrón átkenjük a kisült péksütiket vele. Végül megszórjuk őket szórócukorral.