Hozzávalók
A tésztához
- 150 g finomliszt
- 50 g teljeskiőrlésű liszt
- 100 g hideg vaj
- 1 csipet só
- 1 ek tejföl
- 2 ek hideg víz
- 1 ek cukor
- 1 db citrom
A töltelékhez
- 300 g szilva
- 1 tk fahéj
- 1 ek barna cukor
- 1 ek kukoricakeményítő
- 1 db tojás a kenéshez
Tökéletes őszi pite: szilvás galette
Hozzávalók
A tésztához
- 150 g finomliszt
- 50 g teljeskiőrlésű liszt
- 100 g hideg vaj
- 1 csipet só
- 1 ek tejföl
- 2 ek hideg víz
- 1 ek cukor
- 1 db citrom
A töltelékhez
- 300 g szilva
- 1 tk fahéj
- 1 ek barna cukor
- 1 ek kukoricakeményítő
- 1 db tojás a kenéshez
Fotó: Szilágyi Nóri
A liszteket és a sót összekeverjük, és belemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajat. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a vizet, a cukrot, és belereszeljük egy fél citrom héját. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen összeáll, majd 10-15 percre bedobjuk a hűtőbe, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a barna cukrot, a fahéjat és a keményítőt, és jól összekeverjük. A tésztát egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, ha a széle repedezik, akkor kicsit összenyomkodjuk az ujjunkkal. A kinyújtott tészta közepére halmozzuk a szilvás keveréket, de nem fedjük be teljesen a tésztát, 2-3 centit szabadon hagyunk a szélén. Ráhajtogatjuk a tészta széleit a töltelékre, majd a peremét megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.