Hozzávalók
A tésztához
- 800 g burgonya
- 80 g vaj
- 200 g liszt
- 1 db tojás
A túrótöltelékhez
- 450 g túró
- 2 db tojássárgája
- 12 g vaníliás cukor
- 90 g porcukor
- 2 ek búzadara
- 1 ek tejföl
A morzsához
- 30 g vaj
- 100 g zsemlemorzsa
- 40 g porcukor
A tésztaszélek összetapasztásához
- 1 db tojásfehérje
Túrós derelye
Hozzávalók
A tésztához
- 800 g burgonya
- 80 g vaj
- 200 g liszt
- 1 db tojás
A túrótöltelékhez
- 450 g túró
- 2 db tojássárgája
- 12 g vaníliás cukor
- 90 g porcukor
- 2 ek búzadara
- 1 ek tejföl
A morzsához
- 30 g vaj
- 100 g zsemlemorzsa
- 40 g porcukor
A tésztaszélek összetapasztásához
- 1 db tojásfehérje
A tésztához a burgonyát kisebb kockákra vágjuk és forró, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd még melegen, egy nagy tálban összetörjük a vajjal együtt, és megvárjuk amíg kihűl. Ezután hozzákeverjük a lisztet és a tojást is, ha pedig nagyon ragadna a tészta még mehet hozzá egy kevés liszt. Letakarjuk és egy órát pihentetjük a tésztát.
Közben a túrótöltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 4 mm-es vastagságúra nyújtjuk, és az egyik felére 15-16 kis halmot rakunk a túrótöltelékből (amennyi kijön) úgy, hogy, a halmocskák között 2-3 cm-es helyet hagyjuk minden irányba.
A töltelékek közti helyet átkenjük a tojásfehérjével, majd a tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékekre és a tojásfehérjés résznél lenyomkodjuk, hogy összetapadjanak. Derelyevágóval a elnyomkodott részek mentén rombusz alakúra vágjuk a töltelékek körül a tésztát. Bő, forró, enyhén sós vízbe dobunk egyszerre maximum 4-5 derelyét és miután feljöttek a víz felszínére még 2-3 percig főzzük őket. Közben egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a porcukrot és a zsemlemorzsát és kevergetve megpirítjuk, majd ebbe hempergetjük a kifőtt derelyéket.
Ha tetszett a túrós derelye receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!