Hozzávalók
A tésztához
- 300 g liszt
- 50 g cukor
- csipet só
- 200 g puha vaj
- 2 db tojás
- 2 - 4 ek hideg víz
A töltelékhez
- 500 g szilva
- 2 ek barna cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 csipet rozmaring
Tuti szilvás batyu
Hozzávalók
A tésztához
- 300 g liszt
- 50 g cukor
- csipet só
- 200 g puha vaj
- 2 db tojás
- 2 - 4 ek hideg víz
A töltelékhez
- 500 g szilva
- 2 ek barna cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 csipet rozmaring
Fotó: Szilágyi NóriÖsszekeverjük a lisztet a cukorral, és a sóval, majd ehhez a keverékhez hozzáadjuk a vajat, a tojásokat és a vizet. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta, majd 30 percig hűtőbe tesszük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Amíg a tészta pihen a hűtőben, összedobjuk a tölteléket. A megmosott, kimagozott szilvát felszeleteljük, hozzáadjuk a barna cukrot, a fahéjat, a rozmaringot, és jól elkeverjük. A tésztát alaposan lisztezett deszkán, kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy egy szélesebb szájú pohár segítségével korongokat szaggatunk belőle. A korongok alsó felére halmozunk a töltelékből, ráhajtjuk a tetejét, és egy villa segítségével lenyomkodjuk a széleit, hogy biztosan zárjanak. Egy éles késsel bevágjuk a batyuk tetejét, hogy a gőz szabadon távozhasson belőlük, majd egy sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.