Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- 350 g liszt
- 2 ek cukor
- 18 g élesztő
- 100 g puha vaj
- 200 ml meleg tej
- 1 csipet só
- kevés olvasztott vaj a lekenéshez
A töltelékhez
- 2 kg alma megtisztítva (héj és magház nélkül)
- 1 ek keményítő
- 200 g barna cukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 0.25 db szerecsendió lereszelve
- 1 tk őrölt kardamom
- 20 g vaj
Újíts be! Almás pite másképpen
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- 350 g liszt
- 2 ek cukor
- 18 g élesztő
- 100 g puha vaj
- 200 ml meleg tej
- 1 csipet só
- kevés olvasztott vaj a lekenéshez
A töltelékhez
- 2 kg alma megtisztítva (héj és magház nélkül)
- 1 ek keményítő
- 200 g barna cukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 0.25 db szerecsendió lereszelve
- 1 tk őrölt kardamom
- 20 g vaj
A kelt tésztához a tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd megvárjuk, hogy egy kicsit felfusson. Közben egy keverőtálban a sót, lisztet összekeverjük és ebbe öntjük az élesztős tejet. Alaposan összekeverjük, majd belekeverjük a puha vajat és jól kidagasztjuk.
Konyharuhával lefedve 1 órán keresztül hagyjuk kelni. Közben elkészítjük az almás pite töltelékét: a megtisztított almát közepes kockákra vágjuk és egy nagy lábasban a felolvasztott vajon elkezdjük párolni. Ha elkezdte kiengedni a vizet magából, rátesszük a fűszereket és a cukrot. Kb. 40-45 percig alacsony lángon pároljuk.
Egy kis tálkában kikeverjük a keményítőt 1-2 kanál mártással, amit az almaraguból szedünk ki és visszaöntjük rá. Jól elkeverjük, ha besűrűsödött akkor elzárjuk és kihűtjük. Az sütőedényt kivajazzuk és ebbe rakjuk bele a megkelt tésztát. A következő réteg az almás ragu, és lefedjük egy csomag leveles tésztával. Megkenjük olvasztott vajjal és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd felvesszük 200 fokra a hőmérsékletet, és további 10 percig sütjük. Felszeletelve tálalható is a friss almás pite.