Hozzávalók
Hozzávalók
- 300 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 150 g puha vaj
- 140 g kristálycukor
- 4 db tojásfehérje
- 300 ml száraz pezsgő
- 6 db tojássárgája
- 150 g kristálycukor
- 300 ml száraz pezsgő
- 425 g mascarpone
- 15 dkg áfonyalekvár
Ünnepi pezsgőkrémes torta
Hozzávalók
Hozzávalók
- 300 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 150 g puha vaj
- 140 g kristálycukor
- 4 db tojásfehérje
- 300 ml száraz pezsgő
- 6 db tojássárgája
- 150 g kristálycukor
- 300 ml száraz pezsgő
- 425 g mascarpone
- 15 dkg áfonyalekvár
A tésztához a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 23 cmes sütőformát kivajazunk, kilisztezünk.
A lisztet elkeverjk a sütőporral és a sóval. Robotgépben krémesre keverjük a vajat és a cukrot. A tojásfehérjéket egyenként beledolgozzuk, majd hozzáadjuk a pezsgőt és a lisztes keveréket váltakozva, három-négy lépésben. A masszát az előkészített formába öntjük és 35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A pezsgőkrémhez a tojássárgáját és a cukrot egy nagy tálba tesszük, amit vízgőz fölé helyezünk. Habverővel elkezdjük habosítani, majd folyamatosan, vékony sugárban hozzáadagoljuk a pezsgőt. Egészen addig verjük a gőz felett, amíg stabil, kemény habot kapunk. Levesszük a gőzfürdőről és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mascarponét habverővel habosra verjük és a kihűlt pezsgőhabbal összeforgatjuk: először néhány kanálnyit a pezsgőhabből a mascarponéhoz keverünk, hogy fellazítsuk, majd a fellazított mascarponét a pezsgőhabhoz adjuk és lágyan összeforgatjuk.
A kihűlt tortalapot visszatesszük a tortaformába, megkenjük lekvárral és ráöntjük a pezsgőkrémet. Mélyhűtőbe tesszük és hagyjuk megdermedni. Szeletelés előtt a hűtőben kiengedjük, amíg éppen vágható lesz.