Hozzávalók
A tésztához
- 3 db tojássárgája
- 90 ml habtejszín
- 120 g porcukor
- 15 g friss élesztő
- 480 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 20 g kandírozott narancshéj
- 1 csipet só
- 1 db citrom héja
- 210 g vaj
A forma kikenéséhez
- vaj
A töltelékhez
- 60 g porcukor
- 200 g darált dió
- 200 g baracklekvár
A csokimázhoz
- 60 ml víz
- 35 g kakaópor
- 50 g porcukor
- 80 g vaj
Zserbópite
Hozzávalók
A tésztához
- 3 db tojássárgája
- 90 ml habtejszín
- 120 g porcukor
- 15 g friss élesztő
- 480 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 20 g kandírozott narancshéj
- 1 csipet só
- 1 db citrom héja
- 210 g vaj
A forma kikenéséhez
- vaj
A töltelékhez
- 60 g porcukor
- 200 g darált dió
- 200 g baracklekvár
A csokimázhoz
- 60 ml víz
- 35 g kakaópor
- 50 g porcukor
- 80 g vaj
A zserbópite elkészítésének legfontosabb mozzanata, hogy az alapanyagokat előre, gondosan kimérjük, majd a pitetészta hozzávalóival kezdünk el dolgozni. Fontos, hogy a kimért vajat felhasználásig hűtőben tartsuk.
Tészta:
A tojássárgájákat a tejszínhez adjuk 1 teáskanál cukorral együtt, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. A liszthez mehet a a porcukor, a sütőpor, a kandírozott narancshéj, a csipetnyi só és a reszelt citromhéj. A vajat, többször a lisztbe mártva, hogy ne olvadjon és ragadjon a kezünkhöz, egy nagy lyukú reszelőn a lisztes keverékbe reszeljük, majd egy habverővel kicsit eldolgozzuk. Ráöntjük a tejszínes keveréket, és összegyúrjuk. Mi ehhez robotgépet ajánlunk, hogy a kezünk melege ne olvassza meg a vajat.
Az összeállított tésztát lisztezett felületen kettéosztjuk, az egyik felet így egészben fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, a másik felet pedig 3 részre osztjuk, és egyesével csomagolva kerülnek a hűtőbe. Legalább 2 órát kell a tésztának a hűtőben pihennie. Ha az időbeosztásunknak megfelelőbb, 24 órát is pihenhet.
A tésztákat mindig csak a felhasználás sorrendjében, a nyújtás előtt vegyük ki a hűtőből! Először a legnagyobb részt vesszük ki, és lisztezett deszkán 2-3 cm-rel nagyobb kör alakúra nyújtjuk, mint a piteforma. A kivajazott forma aljának megfelelő nagyságúra vágjuk a tésztát, a kimaradt részből pedig megformázzuk, és a helyére nyomkodjuk a pite oldalát képző tésztát. A kilógó részt levágjuk, és hűtőbe tesszük. A tészta alját megszurkáljuk egy villával, és szobahőmérsékleten pihentetjük.
Jöhetnek a harmad részek. Ezeket is a piteformánál 2-3 cm-rel nagyobbra nyújtjuk, majd egy, a piteformával megegyező méretű fedővel megfelelő méretűre vágjuk, és rögtön egy sütőpapírral borított tepsire tesszük. A visszamaradt tésztarészt az előzőhöz tesszük.
A többi két lappal ugyanígy járunk el, majd a visszamaradt részekből egy negyedik lapot is nyújtunk.
160 fokra előmelegített sütőben először a négy lapot elősütjük, 10-10 percig. A pitealaptésztához a hőmérsékletet 180 fokra emeljük, a megszurkált tésztára vékonyan vajazott alufóliát borítunk, erre feles borsót vagy babot szórunk, és 20 percig így sütjük.
Összeállítás:
A porcukrot összekeverjük a dióval, és ezt a keveréket, illetve a baracklekvárt is négy részre osztjuk. Az elősütött pitetésztára kenünk egy kevés lekvárt, rászórjuk az első rész diót, és ráhelyezünk egy lekvárral megkent elősütött lapot. Ugyanígy járunk el a többivel, és így tesszük vissza további 20 percre a sütőbe, hogy készre süssük. Mi sütőpapírral letakarva sütöttük, hogy ne égjen meg.Amíg sül, elkészítjük a csokimázt. Ehhez a 60 ml vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a kakaót és a cukrot. Alaposan összekeverjük, majd a tűzről félrehúzva, több adagban hozzáadva belekeverjük a vajat. Még így, forró állapotában a tészta közepére öntjük, és egyenletesen elterítjük. Egy napig hagyjuk pihenni, majd vékony pengéjű, éles késsel felszeletelhetjük.
- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 80 perc
- Pihentetés: 2 óra + 1 nap
Ha tetszett a zserbópite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!