A Felzabáltuk támogatója a
A Felzabáltuk támogatója a
A Felzabáltuk támogatója a
Chez Dodo
Nem tagadjuk, az abszolút favorit a Chez Dodo volt. Most, hogy ellátogattunk ide, jöttünk rá, hogy nem a frekventált helyszín (Bazilika melletti lokáció) okozza a cukrászda népszerűségét, hanem a minőségi termékek és a széles választék. Szalai Dóri (Dodo) néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy ő fogja készíteni Budapest legizgalmasabb macaronjait, és hogy ezt megfelelően végezhesse, a macaronok hazájába, Franciaországba is ellátogatott, hogy tanuljon és inspirálódjon. Az üzlet aranyos, otthonos hangulatot kapott, tipikusan olyan hely lett, ahol nemcsak a macaronok, de a vendégek is jól érezhetik magukat. Körülbelül 20 féle ízvariáció közül lehet választani, amelyeket celofán zacskóban vagy (plusz költség fejében) díszdobozban lehet kérni. Mi egy yuzusat (citrusféle), egy Pina Colada ízűt és egy mandulás-kókuszosat kóstoltunk, de a különlegesebb nevűek közül megfogott még a wasabi-grapefruit és a szarvasgomba-piemonti mogyoró is.
Rövidek és tömörek leszünk: tökéletes állag, perfekt tészta-ganache arány és makulátlan kinézet. Totálisan addiktív a cucc. A legdurvább pedig az, hogy tényleg olyan ízűek a macaronok, amilyet ígérnek a nevük alapján. A Yuzu kellően citrusos volt, és ez az utóízében is megmaradt, a Pina Colada hozta a népszerű koktél ízét, a kókuszos-mandulás macaron közepében pedig egy kókuszkrémmel körbevont mandulaszem ücsörgött, amit különösen imádtunk. Nálunk mindhárom macaron jelesre vizsgázott, szóval úgy döntöttünk, hogy legközelebb a 30 darabos díszdobozt választjuk! 😛
Desszert.Neked
Nem titkolt tény, hogy nagyon szeretjük a Desszert.Neked gyönyörű sütijeit, tortakölteményeit. Macaront viszont eddig csak az egyes tortákon kóstoltunk, külön még nem. Most itt volt az alkalom, leteszteltük ezt a részleget is, méghozzá a következő ízekkel: málnás-robbanócukros, szilvás-fahéjas, sós mogyorós, feketeribizlis-kecskesajtos és passió gyümölcsös. Ezen kívül még rengeteg egyéb íz sorakozott a pultban, de mindet már nem bírtuk volna megkóstolni. Díszdobozban kértük, az ízekben pedig természetesen nem csalódtunk. Talán egy kicsit lehetett volna puhább a mandulalisztes réteg, de a töltelékek aránya és íze tök jó volt. Ha pedig az üzletben fogyasztjátok el, akkor ezt ráadásul úgy tehetitek meg, hogy bármerre néztek, macaronokat láttok – de ezek sajnos nem ehetőek, csak a dekoráció részét képezik. Ajándékötletnek is tökéletes, főleg ezekben a díszdobozokban:
Macaron Heaven
A Macaron Heaven idén szeptemberben nyitotta meg kapuit, méghozzá Buda első macaronozójaként. Az üzlet pont olyan, amilyennek egy macaronos helynek lennie kell: otthonos, színes és tele van isteni süteményekkel! 🙂 Itt pisztáciásat, narancsos-csokisat, kókuszosat és lemon curd-öset kóstoltunk. Annyira jó volt mindegyik, hogy nem tudtuk eldönteni, melyik legyen a kedvencünk. Profi arányok, szuper ízek és tökéletes állag jellemezte az összeset. Ami különlegesség még, hogy a szokásos macaronokon felül, az állandó kínálat részét képezik az extra kinézetű macaronok is: lehet pl. ananászosat vagy unikornisosat kérni! Hát nem cuki?! 🙂
Sugar Shop
Nehéz lenne kihagyni a Sugar Shop-ot a macaron listáról, hiszen rengeteg variáció közül választhatunk. Mi négyféle ízt próbáltunk ki, amik közül a Balatoni habos mogyoró és a Blueberry Cheesecake (áfonyás sajttorta) tetszett a legjobban. Utóbbinál mondjuk egy enyhe virágos ízt fedeztünk fel, amit nem tudtunk mire vélni, de mivel a boltban a levendulás mellett volt, talán átvett egy kis aromát. 😀 Ahogy a képen is látszik, kiválasztottunk egy Unikornis elnevezésűt is (ez valójában fehércsokis volt), amire először azt hittük, hogy “Úristen, ez tele van nyomva színezékkel”, de aztán egy pillanatra megálltunk és elgondolkodtunk: tulajdonképpen szinte az összes macaron tele van ételfestékkel! 😀 Bizony, ami csak foltokban színes, az kicsit sem számít durvábbnak, mint ami mondjuk totálisan citromsárga. Szóval ne legyen illúziótok, ha macaront esztek, akkor valószínűleg egy kis ételfestéket is bejuttattok a szervezetetekbe. Viszont ha csak néha engedtek a csábításnak, akkor szerintünk simán belefér.
Azt azért még így a cikk végén megemlítenénk, hogy ugyan nagyon finomak a macaronok, de szerintünk úgy általánosságban véve kissé túl vannak árazva. Persze a mandulaliszt miatt az alapköltség is sokkal magasabb, mint egy hagyományos desszertnél, de éppen ez az oka, hogy minden macaron gluténmentes is. És hát jól tudjuk, hogy ha valami mentes, akkor az drágább is. Az más kérdés, hogy szerintünk lehetne minden macaron mondjuk tenyérnyi méretű és akkor biztosan egy darabbal is kielégíthetnénk az édesség utáni vágyunkat! 😀
Itt találjátok a konkrét helyeket: